top of page

Fotópszichológia
elméleti és gyakorlati WorkShop

 Vajon fotón van a hangsúly, vagy az általa közvetített érzéseken?

Amiről most írok az közel 20 évnyi tapasztalat és felismerés! Hosszú volt az út idáig, akit érdekel, itt olvashat erről bővebben. 

Amit biztosra vehetünk, hogy minden egyes fotóval üzenni szeretnénk. Üzenünk, mikor készítünk egy profilképet, üzenünk mikor a tájat fotózzuk. Üzenünk mikor elkapunk egy pillanatot és üzenünk mikor rólunk készül el egy fotó. Tehát lényegében a fotó egy üzenetről szól.

 

Az üzenet pedig a részletek és a színek által belőlünk előhoz érzéseket, amik érzelmi és gondolati síkon hatnak ránk. S ha ezt így végig gondoljuk, akkor elég gyorsan rájöhetünk arra a ténymegállapításra, hogy a fotózás nem az elkészült képről szól, hanem az általa a nézőben generált érzésekről. 

Egyszer volt egy közel 90 napos "személyes márkaépítés"  workshopom. Akit érdekel, hogy milyen tematika mentén haladtunk,  érdekel kattintson ide.

A fotópszichológia szerteágazó szakterület, de nagyon kevés publikációt találunk a témában.

A célom, hogy különböző történeteken és gyakorlati útmutatáson keresztül az elmúlt 20 év alatt megvalósult több ezer fotózásom tapasztalatait és felismeréseit, workshopok formájában megosszam veletek.  Azokat a láthatatlan mélységeket és magasságokat, amiket a fotográfia képvisel. 

 

De miről is beszélek? Egy egyszerű kérdést tennék fel neked. Egy jó fotó hatására megváltozhat valakinek az élete?

 

A válaszom: Igen!

Jó fotó vagy rossz fotó?

De ha ebből a szemszögből közelítjük meg a dolgot, akkor lényegében nincs is olyan, hogy jó fotó vagy rossz fotó.

Pusztán a néző pillanatnyi lelki állapota határozza meg, hogy számára egy kép milyen hatást vált ki. De ha jobban végig gondoljuk, akkor ezzel most azt fogalmaztam meg, hogy maga a kép mivel csak színek és formák halmaza, mindegy, hogy milyen. Mindegy, hogy éles -e vagy sem, mindegy, hogy jó -e a képkivágás vagy sem, mindegy, hogy milyen színeket látunk. A lényeg, hogy belőlünk milyen hatást vált ki, és az út ahogyan eljutunk ahhoz a bizonyos fotóhoz. 

A fotózás = egyfajta terápia

bottom of page