Hatodik fotókiállításom, " Mérföldkövek - 1956 -os portrék és életutak az amerikai magyar emigrációban " címmel, 2016. október 22 -én. került megrendezésre, New York -ban a Magyar Ház -ban, mely 15 alkotásból állt.

Dr. Kumin Ferenc Nagykövet,  New York -i főkonzul beszéde

Kiállítás megnyitója

Fogadás a NEW YORK -i főkonzulátuson

Kitelepítettek, háborús árvák, osztályidegenek, szabadságért küzdő diákok... megannyi tragikus kezdetű életút. 1956-ban végül tömegek döntöttek úgy, hogy elhagyják Magyarországot.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc nemcsak Magyarország, hanem az amerikai magyar emigráció történetében is fontos fordulópont. A Magyarországot elhagyó kétszázezer emberből hatvanezer Észak-Amerikában talált új hazára. Magyarország nemzetközi megbecsültségének pedig azóta is 1956 az egyik alappillére.

„A magyar forradalom idején a nyugati közvélemény tehetetlen megdöbbenéssel tapasztalta, hogy egy vasfüggöny mögötti országban az emberek fellázadtak a szovjet világbirodalom sokszoros túlereje ellen, és életüket, családjukat és egzisztenciájukat veszélyeztetve heroikus, tragikus, a politikai logika szerint irracionális küzdelmet folytatnak a szabadságért. Olyan eszméért, amely a nyugati világ értékei között a legelvontabb, s ugyanakkor a legfontosabb is” – írja Békés Csaba történész.

A magyar menekülteket tárt karokkal fogadta a nyugati világ. Az ’56-os magyar menekültek gyorsan és sikeresen integrálódtak az amerikai társadalomba, emellett pedig aktív szerepet vállaltak és vállalnak ma is az amerikai magyar közösségi élet intézményesítésében, fenntartásában.

A New York-i Magyar Ház az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából szabadságharcosok és emigránsok történeteiből, 56-os vonatkozású személyes tárgyaiból és portréképeiből rendez kiállítást. Ezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az amerikai magyar közösség mélyebben megismerje az emigrációban élő magyarság történetét.
 

A kiállítást megnyitotta: 

Dr. Kumin Ferenc nagykövet, New York-i főkonzul;
Romsics Gergely, a New York -i Balassi Intézet igazgatója;
Papp László, az Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság elnöke;
és
Dr. Somogyi Balázs, a Connecticuti Magyar Kulturális Egyesület elnöke.

A kiállítás összeállítói: Nagy Ildikó, a New York-i Magyar Ház igazgatója; Bánhalmi Norbert profi fotós;
Balogh Dávid művészettörténész a kiállítás kurátora, és Szilvay Gergely újságíró.

A kiállítást támogatja a Hungary Initiatives Foundation. 

a New York -i Magyar Ház és a New York -i Magyar Főkonzulátus
A rendezvény médiapartnere a Mandiner.

Werk fotók a megnyitóról, itt tekinthetőek meg.

médiamegjelenések:

Emlék év
Bocskai Rádió
Kőrösi Program
Duna TV
mandiner
Petőfi TV
Unikornis
M1 - Híradó
l
Show More

a kiállítás képei és az interjúalanyok rövid történetei

werk fotók  a kiállítás megnyitójáról

 
Show More
Kezdőlap

© Bánhalmi Norbert - profi fotós  / +36 70 469 83 97 / hello@norbertbanhalmi.com 

  • Facebook
  • LinkedIn
  • instagram
  • pinterest
  • blogger