Művészi aktfotózás

2017 -ben egy sokak számára bizonyára megdöbbentő művészi aktfotó kiállítást hoztam létre, Dr. Csernus Imre pszichiáter inspirálására. A kiállítás címe: Ébredés, az Új kezdet! A SHE.hu és a Petőfi TV érzékeny beszámolója látható itt a videóban. 
Modelljeim nőgyógyászati daganattal műtött Hölgyek voltak, akiket gyönyörű fekete - fehér fotókompozíciókon keresztül
mutatok be

 

Ők azok a " Nagykövetek " akik  megmutatják, hogy ismét lehet valaki a daganatos betegség után újra igazi Nő! Hogyan is történik egy aktfotózás? Akit érdekel ajánlom figyelmébe a témában megjelent  cikket itt. A modellek történeteiből egy könyv is készült. 

Művészi aktfotózás

Mi a filózófiám? Hogyan is történik a művészi aktfotózás? Mennyibe kerül? 

A legtöbben akik művészi aktfotózásra jönnek, pont egy változás előtt vagy közben vagy épp után vannak. Lényegében egy nagy egy mérföldkőhöz érkeztek az életükben. A Hölgyek esetben ezt a változást próbáltuk jobban kifejteni a Vámos Miklóssal közösen létrehozott  A Nő világa  című könyvben és a Hölgyek által  beküldött történetekben is. 

 

Miről is szól valójában a művészi aktfotózás, és milyen pozitív hatással van a modellre? 

 

Talán ez a témakör a legnagyobb kihívás a modell és a fotós számára is. Nemrégiben megjelent egy cikk egy ismert fotós magazinban , ahol többek között erre is kereste az újságíró a választ. A recept nagyon egyszerű, mindenkit elfogadok úgy ahogy van. Nem ítélkezek, nem befolyásolom és legfőképpen bizalommal, megértéssel és sok - sok szeretettel állok a világhoz. A művészi aktfotózás, az őszinte Én megnyilvánulása és ezt igyekeztem az  itt látható referencia galériámon keresztül is megmutatni.

 

Sokan csak puritán kifejezéssel élve, " cicit, puncit és kukit " látnak egy művészi aktsorozatban, de az csak a felszín. Sokkal többek vagyunk! Hiszen vannak érzéseink, testi és lelki sérüléseink, és igen mindenkinek szüksége van a szeretetre és arra, hogy ne kelljen megfelelnie senkinek. Az a Nő vagy Férfi szeretne lenni, akit minden jó és rossz tulajdonságával együtt elfogadnak. Ugye, hogy teljesen természetes ha az ember tele van örömmel, bánattal, szexuális energiával, érzelmekkel, vágyakkal stb. Ez mind mind az ember önmaga és azt szeretné viszont látni, a falak nélküli énjét.

Számomra mindig óriási megtiszteltetés, mikor valakinek tetszik a képi világ amit láttatok és velem szeretné a képeit elkészíttetni. Ezért sosem hibázhatok! De mit is takar ez valójában? Ebben a blogban olvashat egy történetet, amiben részletekbe menően megosztom az olvasóval az aktfotózás pszichológiáját. Minden egyes alkotásért én vagyok a felelős, ebből kifolyólag több lépcsős felkészülés előzi meg a konkrét fotózást.

 

Nem mindenkinek van szüksége aktfotóra ahhoz, hogy szépnek lássa magát. Legtöbbször a portfólió fotózás csomagokat szoktam javasolni, hiszen az feltárja és megmutatja a modell benső világát, többféle helyszínen és stílusban. Az akt pedig leginkább egy helyszínen készül, hiszen jóval intimebb a témakör. Mindannyian közölni szeretnénk valamit a fotóinkkal és valójában nem is a képekért jön el valaki egy fotózásra, hanem a képek által generált érzésért. Az elkészült képek úgy tapasztalom, hogy legtöbbször egy jó eszköz önmagunk elfogadásához és a boldogsághoz.

Számomra minden ember külön világ, és minden ember különleges. A mai világban pedig sajnos sokaknak háttérbe kell szorítani önmagát, hogy elfogadják. Ennek jegyében készült 2015-ben, a Nő 50 árnyalata című fotókiállításom, ahol igyekeztem feltárni és bemutatni a hölgyek különböző hangulatait és arcait. Sokszor mondják, hogy egy olyan arcukat hoztam elő, amit nem is tudtak, hogy létezik. Ezekről a felismerésekről, az első  Ébredés az Új kezdet című könyvem kapcsán egy nagyon őszinte videó interjú is készült. 

 

Akárhogy is nézzük, talán azért lehet, mert a legtöbb ember nem tudja, vagy épp nagyon is megtudja élni a benne rejlő szeretetet, gyengédséget és a szexualitást. Én pedig a falai mögé nézve, azt adom vissza a képeken keresztül érzések, mozdulatok, pillanatok formájában, ami a valóság! Ahhoz, hogy ezt jobban megértse, ha ideje engedi, javaslom olvassa el a Mitől jó fotós a jó fotós? című rövid blogbejegyzésemet, illetve ugyanitt javaslom elolvasásra, az aktfotózás otthon című történetet is.

Akit pedig érdekel, hogy miért vallom azt, hogy mindenkiről lehet gyönyörű képet készíteni, olvassa el a egy szkeptikus újságíró hölgy által rólam írt cikkét ide kattintva.

Az első lépés a művészi aktfotózás előtt is, egy személyes vagy telefonos egyeztetés:

 

Egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött személyes találkozót szoktam javasolni a fotóstúdióban Budapesten, vagy egy közösen megbeszélt helyszínen. Amennyiben ez nem kivitelezhető, online vagy telefonon keresztül tudjuk leegyeztetni az elképzeléseket. Akinek kevesebb az ideje, ajánlom figyelmébe ezt a rádiós interjút az aktfotózás és portfólió fotózással kapcsolatosan, amiben szinte minden fontos kérdést érintünk. Amennyiben nem a stúdióban hanem a saját otthonában vagy külső helyszínen szeretné a fotózást, azt is itt tudjuk átbeszélni. 

Az első beszélgetéskor derül ki, hogy tényleg én vagyok -e az a fotós, akire a modellnek szüksége van:

 

A személyes találkozó az a szituáció, ami rá erősít vagy rácáfol a modellben kialakult elképzelésekre. Amennyiben a találkozókor esetleg úgy gondoljuk, hogy nem tudunk közösen alkotni és együtt működni, megpróbálok másik fotóst és stílust javasolni a megismert igényeknek megfelelően. Ellenben ha mindketten úgy gondoljuk, hogy tudunk együtt szépet alkotni, akkor itt beszéljük át az elképzeléseket s megtervezzük a művészi aktfotózás részleteit. Ideértve a stílusokat, ruhákat, kiegészítőket és nem utolsó sorban az időpontot. Van, mikor már ezen alkalommal készítünk egy-két portré fotót vagy fehérneműs képet csak úgy, hogy a modell szokja és megismerje a kamerát, a szituációt és a stúdiót. Így könnyebb lesz már számára a következő alkalom.

 Aktfotós és fehérneműs fotós WorkShop pároknak!  

 

Sokszor keresnek meg a férjek, hogy a párjuknak ajándékba adnák a glamour vagy aktfotózást. Férfi és egyben férjként is úgy gondolom, hogy ez egy nagyon nehéz dolog. Lényegében választ egy férfit a párjának a férj, aki előtt az ő kedvese megmutatja a testét és a lelkét felszabadultan. Teljesen érthető az a lelki tusa ami ilyenkor a párok mind két tagjában lejátszódik. Látva és érezve ezeket, kidolgoztam egy workshop jellegű fotózást, ahol a stúdióban a férjet bevonva, a tökéletes megvilágításokat, beállítások és hangulatot, vele  közösen hozzuk létre. Én is készítek fotókat és a ő is. A cél, hogy megmutassa, hogy mit lát gyönyörűnek álmai Hölgyén. A fotózást egy felkészülés előzi meg, ami lényegében abból áll, hogy kiválasztanak olyan stílusú és típusú képeket az interneten, amiket szeretnének megvalósítani, majd ezeken megpróbáljuk kivitelezni.

A művészi aktfotózás menete: 

 

Úgy mint a portfólió fotózás esetében, itt is egy hosszabb beszélgetéssel indítjuk a fotózást. Amennyiben nem a stúdióban hanem az ön által kiválasztott helyszínen vagy az otthonában alkotunk, kicsit könnyebb ez a folyamat, mert Ön van otthon az adott helyen, tehát a feloldódási idő is rövidebb lehet. A fotós számára mindig óriási megtiszteltetés mikor valaki azt mondja, neki hogy " azt szeretném, hogy te örökítsd meg a testem és a lelkem ". Ha jól belegondolunk nem hétköznapi dolog, hogy egy vadidegen előtt levetkőzünk és mind a lelkünket, mind pedig az intim energiáinkat megosztjuk vele. Általában mindenki azon gondolkozik, hogy hogyan is fog majd feloldódni. A titok az odafigyelésben rejlik. Ha közösen találjuk ki a képek üzenetét és közösen komponáljuk meg, akkor megvalósul az egyenrangúság, ami a fotós és a modell közötti kapcsolat alappillére. Ugyanis nem lehet alá és fölérendeltségi viszony, hiszen ilyen esetben nem tudja az ember önmagát adni. Erről az egyik kedves modellem írta meg a fotózása történetét, ahol a belső félelmeiről, a szégyenérzetéről, illetve a gátjai leküzdéséhez vezető lelki utat írja le megdöbbentő őszinteséggel és részletességgel

 

Ha kigondoltuk az első képet, akkor minden esetben felöltözve kezdjük el a fotózást. A képek elkészültét követően, azonnal megretusáljuk és csak akkor megyünk tovább, ha a végeredménnyel elégedett a modell. Ezt követően tud a modell lengébben öltözni és ha azok a képek is tetszenek neki, akkor fokozatosan jutunk el a művészi aktfotózásig.

 

Természetesen vannak akik nem igénylik ezt a procedúrát és egyből bele akarnak vágni az aktfotózásba. Ez az ő döntésük, mert mi fotósok mindenkit olyannak fogadunk el, amilyen.  Ezért nincs olyan, hogy valaki furcsa, vagy nem normális hiszen mi tudjuk, hogy nincs két egyforma ember és mindenkinek más és más a fogalma a normálisról és a természetesről.

 

Legutóbbi fotókiállításomban, szerettem volna megmutatni, ahol nőgyógyászati daganattal műtött hétköznapi Hölgyekről készítettem művészi aktfotó sorozatot, hogy valójában minden ember gyönyörű. A kiállítás aktfotós képei itt tekinthetőek meg. 

 

A fotózás maga nem a fotók mennyiségével van mérve, hanem a rászánt időben:

 

Hiszen lehet, hogy akár már egy óra alatt is el tudjuk érni az előzetes felkészülés miatt azt, hogy jó pár szép és különleges fotó készüljön el. Természetesen itt is, mint minden más területen, minél több időt töltünk el a fotók elkészítésével, annál sokszínűbben tudjuk megmutatni a modell elképzeléseit. Illetve mindenkinek más az az időmennyiség, ami alatt feloldódik. Van aki nem tud teljesen elengedni, ebben az esetben javasolni szoktam, hogy addig menjünk el, amíg jól érzi önmagát inkább bontsuk ketté a fotózás időtartamát és jöjjön vissza egy másik alkalommal is. 

 

A művészi aktfotózáson minden esetben a modell szépségét, hangulatát és érzéseit kell vissza adnia sejtelmesen a fotónak.

 

Ezért az elkészült képeket helyben át is válogatjuk és minden esetben legalább egy képet azonnal közösen megretusálunk, hogy úgy távozhasson a modell, hogy jóval szebbnek és magabiztosabbnak  láthassa és érezhesse önmagát. A fotózás végén az összes fotó alapjába véve egy jelszóval zárt dropbox linkre kerül feltöltésre és így kerül átadásra. Ha igény van rá, akkor egy pendrive -on is oda tudom adni a képeket. Van amikor a modell nem tudja eldönteni, hogy mely képeket válassza retusálásra, ekkor elég csak a kiválasztott képek fájlnevét  utólag elküldeni emailben és mennyiségtől függően, 24 de legkésőbb 48 órán belül retusáltan visszaküldöm őket. 

 

Fontos megemlítenem, hogy minden esetben törlésre kerülnek a képek, a modell válik a kizárólagos tulajdonosává az anyagnak és csak az ő engedélyével kerülhet bármi referenciaként felhasználásra. Igény esetén természetesen biztonsági mentésként a képanyagot teljes diszkréció mellett archiválom, ezt a célt szolgálja a jelszóval védett dropbox mappa.

 

Mit is tud adni egy igazán szép művészi fotó?

 

Tekintse meg itt a már általam fentebb említett művészi aktfotókiállításban résztvevő Hölgyek számomra is meglepő első reakcióit, mikor meglátták az elkészült alkotásokat. Az ügyfeleim visszajelzései is nagyon fontosak a számomra, mert ezek a vélemények nekem szólnak és sokszor adnak hitet és erőt. 

Aki szereti az igaz és pozitív végkimenetelű történeteket, azoknak  javaslom, hogy olvassa el a " Csúnya vagyok..." című irományomat ide kattintva, mely egy fotózás történetét írja le, melyet az egyik modellem osztott meg velem.

Az alábbi ikonra kattintva tud időpontot foglalni és tájékozódni a fotós csomag részleteiről. A művészi aktfotózás terén, két csomag közül tud választani. A privát aktfotózás 99.990 Ft -ba kerül, illetve a páros aktfotózás 139.990 Ft -ba. Opcionálisan ha igény van rá, a sminkes és a fodrász szolgáltatás is igényelhető.

 

Idézek alább egy telefonbeszélgetésből, melyet a modell javaslatára osztok meg most Önnel:

 

" Annyit voltam itthon az elmúlt időszakban, hogy megszerettem a lakásom. Már bárhol eltudok képzelni egy intim együttlétet és fura módon a konyhától a nappalin át a fürdőszobáig, bárhol tudok igazi szexis nő lenni. Ezt szeretném visszakapni a képeken, mert azt érzem, itthon igazán önmagam tudok lenni, és határok nélkül feloldódni. "

A fenti project annyira jól sikerült, hogy megalkottam egy külön opciót. Amennyiben az Ön otthonában vagy külső helyszínen szeretné a fotózást, arra is van egy opció ami 99.990 Ft -ba + Budapesten kívül 90 Ft/Km költségbe kerül.

Szeretne először telefonon keresztül egyeztetni velem?

Az alábbi üzenetküldő felületet azoknak javaslom, akik elsősorban telefonon keresztül szeretnék egyeztetni az elképzeléseiket. Tudom, hogy sokszor nehéz jó időpontot találni  ilyen témában telefonálni, mert a hivatásomból kifolyólag én sem vagyok mindig olyan szituációban, hogy a kellő diszkrécióval, intimitással és odafigyeléssel tudjak azonnal választ adni a felmerülő kérdésekre.

 

Ezért alakítottam ki az alábbi felületet, ahol Ön ha leírja nekem az elképzeléseit, kérdéseit és azt, hogy mikor hívhatom fel, akkor garantált, hogy mindketten olyan élethelyzetben leszünk éppen, amikor nyugodt körülmények között tudunk beszélgetni az elképzeléseiről. 

Kezdőlap

© Bánhalmi Norbert - profi fotós  / +36 70 469 83 97 / hello@norbertbanhalmi.com 

  • Facebook
  • LinkedIn
  • instagram
  • pinterest
  • blogger