2017 -ben egy sokak számára bizonyára megdöbbentő művészi aktfotó kiállítást hoztam létre, Dr. Csernus Imre pszichiáter inspirálására. A kiállítás címe: " Ébredés, az Új kezdet! " A Petőfi TV beszámolója látható az itt mellékelt videóban. Modelljeim nőgyógyászati daganattal műtött Hölgyek voltak, akiket gyönyörű fekete - fehér fotókompozíciókon keresztül mutatok be

Ők azok a " Nagykövetek ", akik  megmutatják, hogy ismét lehet valaki a daganatos betegség után újra igazi Nő! Hogyan is történik egy aktfotózás? Akit érdekel ajánlom figyelmébe a témában megjelent  cikket itt. A modellek történeteiből egy könyv is készült. Néhány referencia képemet, ide kattintva a pinteresten is megtekintheti.

Művészi aktfotózás

Mi a filózófiám? Hogyan is történik a művészi aktfotózás? Mennyibe kerül? 

Sokan kérdezik, hogy mi a titkom. Megmondom őszintén fogalmam sincs. Nemrégiben megjelent egy cikk egy ismert fotós magazinban, ahol többek között erre is kereste az újságíró a választ. Én csupán mindenkit elfogadok úgy ahogy van, nem ítélkezek, nem befolyásolom és legfőképpen bizalommal, megértéssel és sok - sok szeretettel állok a világhoz. A művészi aktfotózás, az őszinte Én megnyílvánulása és ezt igyekeztem az itt látható  referencia galériámon keresztül is megmutatni. Sokan csak puritán kifejezéssel élve, " cicit, puncit és kukit " látnak ebben, de az csak a felszín. Sokkal többek vagyunk, vannak érzéseink, testi és lelki sérüléseink, és igen mindenkinek szüksége van a szeretetre és arra, hogy ne kelljen megfelelnie senkinek. Az a Nő vagy Férfi szeretne lenni, akit minden jó és rossz tulajdonságával eggyütt elfogadnak. Ugye, hogy teljesen természetes ha tele van szexuális energiával és érzelmekkel, vágyakkal, szomorúsággal. Ez mind mind ő és azt szeretné viszont látni, a falak nélküli énjét. Ha igény van rá, az összes elkészült fotót azonnal átadom. Hétvégi napokon Speier Viktória kolléganőm áll az Ön rendelkezésére, aki hasonló stílusban alkot. Őt azoknak ajánlom, akik leginkább Női fotósban vagy hétvégi időpontban gondolkodnak.

 

Számomra mindig óriási megtiszteltetés, mikor valakinek tetszik a képi világ amit láttatok és velem szeretné a képeit elkészíttetni. Ezért sosem hibázhatok! Mit is takar ez valójában? Ebben a blogban olvashat egy történetet, amiben részletekbe menően megosztom az olvasóval az aktfotózás pszichológiáját. Minden egyes alkotásért én vagyok a felelős, ebből kifolyólag, több lépcsős felkészülés előzi meg a konkrét fotózást. Nem mindenkinek van szüksége aktfotóra ahhoz, hogy szépnek lássa magát, legtöbbször a portfólió fotózás csomagokat szoktam javasolni, hiszen az feltárja és megmutatja a modell benső világát, többféle helyszínen és stílusban. Az akt pedig leginkább egy helyszínen készül, hiszen jóval intimebb a témakör. A mesterem, Isten nyugosztalja, egyszer azt mondta: " Profi fotós csak akkor lehet valaki, ha alázattal és tisztelettel alkot és olyat tud láttatni a képeken, amit a hétköznapi emberek észre sem vesznek. Lélekkel tölti meg a képet. " Mostanában Helmut Newton munkássága inspirál, mióta részt vehettem New York -ban egy életmű bemutató előadássorozaton, mert olyan képeket készített, amikben rengeteg érzelmet és nyitotságot adott át a néző felé. Mindannyian közölni szeretnénk valamit a fotóinkkal és valójában nem is a képekért jön el valaki egy fotózásra, hanem a képek által generált érzésért. Ami lehet egy felismerés, egy elismerés, egy bók, egy mosoly, bármi ami oda bent a lélekre hat. Az elkészült képek úgy gondolom hogy legtöbbször egy jó eszköz önmagunk elfogadásához és a boldogsághoz.

Mindenkit olyannak fogadok el amilyen, számomra mindig az a " normális " aki előttem áll, a fotográfus sosem lehet előitélettel senki és semmi iránt sem. Számomra, minden ember külön világ, és minden ember különleges. A mai világban pedig sajnos sokaknak háttérbe kell szorítani önmagát, hogy elfogadják. Ennek jegyében készült 2015-ben, a Nő 50 árnyalata című fotókiállításom, ahol igyekeztem feltárni és bemutatni a hölgyek különböző hangulatait és arcait. Sokszor mondják, hogy egy olyan arcukat hoztam elő, amit nem is tudtak, hogy létezik. Ezekről a felismerésekről, az első " Ébredés az Új kezdet " című könyvem kapcsán egy nagyon őszinte videó interjú is készült. Akárhogy is nézzük, talán azért lehet, mert a legtöbb ember nem tudja, vagy épp nagyon is megtudja élni a benne rejlő szeretet, gyengedséget és a szexualitást. Én pedig a falai mögé nézve, azt adom vissza a képeken keresztül érzések, mozdulatok, pillanatok formájában, ami a valóság! Ahhoz, hogy ezt jobban megértse, javaslom olvassa el a " Mitől jó fotós a jó fotós? " című rövid blogbejegyzésemet.

Akit pedig érdekel, hogy miért vallom azt, hogy mindekiröl lehet gyönyörű képet készíteni, olvassa el a egy szkeptikus újságíró hölgy által rólam írt cikkét ide kattintva.

További képek...

Az első lépés a művészi aktfotózás előtt is, egy személyes vagy telefonos egyeztetés - A portréfotózáshoz elég ha telefon egyeztetünk, többi esetében ha van rá lehetőség, egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött személyes találkozót szoktam javasolni a fotóstúdióban Budapesten, vagy egy közösen megbeszélt helyszínen. Amennyiben ez nem kivitelezhető, telefonon keresztül tudjuk leegyeztetni az elképzeléseket, legyen az egy divat vagy portfólió fotózás, vagy céges reklámfotózás. A továbbiakban itt most a privát jellegű fotózást fogom részletezni, valamint itt hallgatható meg velem, egy rádiós interjú az aktfotózás és portfólió fotózással kapcsolatosan, amiben szinte minden fontos kérdést érintünk. 

Az első beszélgetéskor derül ki, hogy tényleg én vagyok -e az a fotós, akire a modellnek szüksége van.  A személyes találkozó az a helyzet, ami rá erősít vagy rácáfol a modellben kialakult elképzelésekre. Itt jegyezném meg, hogy én minden esetben mindenkit modellnek tekintek, legyen az akár olyan aki tanulta, vagy az esetek többségében olyan, aki még nem rendelkezik tapasztalattal. Amennyiben a találkozókor esetleg úgy gondoljuk, hogy nem tudunk közösen alkotni és együtt működni, megpróbálok másik fotóst és stílust javasolni a megismert igényeknek megfelelően. Ellenben ha mindketten úgy gondoljuk, hogy tudunk együtt szépet alkotni, akkor itt beszéljük át az elképzeléseket s megtervezzük a portfólió fotózás vagy épp a művészi aktfotózás részleteit. Ideértve a stílusokat, ruhákat kiegészítőket, helyszíneket és nem utolsó sorban az időpontot. Van, mikor már ezen alkalommal készítünk egy-két portré fotót vagy fehérneműs képet csak úgy, hogy a modell szokja és megismerje a kamerát, a szituációt és a stúdiót. Így könnyebb lesz már számára a következő alkalom.

Akt és fehérneműs fotós WorkShop pároknak! Sokszor keresnek meg a férjek, hogy a párjuknak ajándékba adnák a glamour vagy aktfotózást. Férfi és egyben férjként is úgy gondolom, hogy ez egy nagyon nehéz dolog. Lényegében választ egy férfit a párjának a férj, aki előtt az ő kedvese megmutatja a testét és a lelkét felszabadultan. Teljesen érthető az a lelki tusa ami ilyenkor a párok mind két tagjában lejátszódik. Látva és érezve ezeket, kidolgoztam egy workshop jellegű fotózást, ahol a stúdióban a férjet bevonva, a tökéletes világítást, beállítást és hangulatot közösen hozzuk létre. Én is készítek fotókat és a férj is. A cél, hogy megmutassa, hogy mit lát gyönyörűnek álmai Hölgyén. A fotózást, egy felkészülés előzi meg, ami lényegében abból áll, hogy kiválasztanak olyan stílusú és típusú képeket az interneten, amiket szeretnének megvalósítani, majd ezeken megpróbáljuk kivitelezni. Ha valaki ilyen típusú fotózást szeretne, irja az időpontfoglalásnál a megjegyzés rovatba, hogy " WorkShop pároknak".

A művészi aktfotózás menete - Úgy mint a portfólió fotózás esetében, itt is beszélgetéssel indítunk. A profi fotós számára mindig óriási megtiszteltetés mikor valaki azt mondja, neki hogy " azt szeretném, hogy te örökítsd meg a testem és a lelkem ". Ha jól belegondolunk nem hétköznapi dolog, hogy egy vadidegen előtt levetkőzünk és mind a lelkünket, mind pedig az energiáinkat megosztjuk vele. Általában mindenki azon gondolkozik, hogy hogyan is fog majd feloldódni. A titok az odafigyelésben rejlik. Ha közösen találjuk ki a képek üzenetét és közösen komponáljuk meg, akkor megvalósul az egyenrangúság, ami a fotós és a modell közötti kapcsolat alappillére. Ugyanis nem lehet alá és fölé rendeltségi viszony, hiszen ilyen esetben nem tudja az ember önmagát adni. Ha kigondoltuk az első képet, akkor minden esetben felöltözve kezdjük el a fotózást. A képek elkészültét követően, azonnal megretusáljuk és csak akkor megyünk tovább, ha a végeredménnyel elégedett a modell. Ezt követően tud a modell lengébben öltözni és ha azok a képek is tetszenek neki, akkor fokozatosan jutunk el a művészi aktfotózásig. Természetesen vannak akik nem igénylik ezt a procedúrát és egyből bele akarnak vágni az aktfotózásba. Ez az ő döntésük, mert mi fotósok mindenkit olyannak fogadunk el, amilyen. Aki épp a stúdióba van, számunkra ott és akkor minden természetes. Ezért nincs olyan, hogy valaki furcsa, vagy nem normális, hiszen mi tudjuk, hogy nincs két egyforma ember és mindenkinek más és más a fogalma a normálisról és a természetesről. Hétköznapi Hölgyekről készült referencia fotóimat itt tudja megtekinteni. Legutóbbi fotókiállításomban, pont ezt szerettem volna megmutatni, ahol nőgyógyászati daganattal műtött hétköznapi Hölgyekről készítettem művészi aktfotó sorozatot, ahol megtudtam mutatni nekik, hogy valójában gyönyörűek. A kiállítás anyaga itt tekinthető meg.

 

A fotózás maga nem a fotók mennyiségével van mérve, hanem a rászánt időben. Hiszen lehet, hogy akár már egy óra alatt is el tudjuk érni az előzetes felkészülés miatt azt, hogy jó pár szép és különleges fotó készüljön el. Természetesen itt is, mint minden más területen, minél több időt töltünk el a fotók elkészítésével, annál sokszínűbben tudjuk megmutatni a modell elképzeléseit. Illetve mindenkinek más az az időmennyiség, ami alatt feloldódik. Van aki nem tud teljesen elengedni, ebben az esetben javasolni szoktam, hogy addig menjünk el, amíg jól érzi önmagát és bontsuk ketté a fotózást és jöjjön vissza egy másik alkalommal is. 

 

A portfólió fotózást, és a művészi aktfotózást egy kalap alá veszem, mert lényegében minden esetben a modell szépségét és érzéseit kell vissza adnia a fotónak. Ezért az elkészült képeket helyben át is válogatjuk és minden esetben legalább egy képet azonnal közösen megretusálunk, hogy úgy távozhasson a modell, hogy sokkal szebbnek és tökéletesebbnek láthassa és érezhesse magát. Legtöbbször jó néhány képet készre retusálunk a fotózás alatt, hogy a modellnek ez is adjon egy hatalmas önbizalmat már a fotózás közben is. A fotózás végén az összes fotó alapjába véve egy zárt dropbox linkre kerül feltöltésre és így kerül átadásra. Ha igény van rá, akkor egy pendrive -on is oda tudom adni a képeket. Van amikor a modell nem tudja eldönteni, hogy mely képeket válassza retusálásra, ekkor elég csak a kiválasztott képek fájlnevét elküldeni emailben és mennyiségtől függően, 24 de legkésőbb 48 órán belül retusáltan feltöltésre kerülnek.  Fontos megemlítenem, hogy minden esetben törlésre kerülnek a képek, a modell válik a kizárólagos tulajdonosává az anyagnak és csak az ő engedélyével kerülhet bármi referenciaként felhasználásra. Igény esetén természetesen biztonsági mentésként a képanyagot teljes diszkréció mellett archiválom, ezt a célt szolgálja a dropbox mappa. Mit is tud adni egy igazán szép művészi fotó? Tekintse meg itt a már általam fentebb említett művészi aktfotókiállításban résztvevő Hölgyek, számomra is meglepő első reakcióit, mikor meglátták az elkészült alkotásokat. Az ügyfeleim visszajelzései is nagyon fontosak a számomra, mert ezek a vélemények nekem szólnak és sokszor adnak hitet és erőt. De én is csak egy ugyan olyan ember vagyok mint Te kedves olvasóm, attól függetlenül, hogy profi fotós a hivatásom. 

Aki szereti az igaz és pozitív végkimenetelű történeteket, azoknak  javaslom, hogy olvassa el a " Csúnya vagyok..." című irományomat ide kattintva, mely egy fotózás történetét írja le, melyet az egyik modellem osztott meg velem.

Az alábbi ikonra kattintva tud időpontot foglalni és tájékozódni a fotós csomag részleteiről. A művészi aktfotózáshoz, időre van szükség, ezért én a 69.990 Ft -os portfólió csomagot szoktam javasolni, és opcionálisan ha igény van rá, a sminkes és a fodrász szolgáltatást.

FIGYELEM!

A hétvégi napokon, kizárólag Speier Viktória kolléganőmhöz tud időpontot foglalni, művészi aktfotózásra.

Szeretne először telefonon keresztül egyeztetni velem?

Az alábbi üzenetküldő felületet azoknak javaslom, akik elsősorban telefonon keresztül szeretnék egyeztetni az elképzeléseiket. Tudom, hogy sokszor nehéz jó időpontot találni  ilyen témában telefonálni, mert a hivatásomból kifolyólag én sem vagyok mindig olyan szituációban, hogy a kellő diszkrécióval, intimitással és odafigyeléssel tudjak azonnal választ adni a felmerülő kérdésekre.

 

Ezért alakítottam ki az alábbi felületet, ahol Ön ha leírja nekem az elképzeléseit, kérdéseit és azt, hogy mikor hívhatom fel, akkor garantált, hogy mindketten olyan élethelyzetben leszünk éppen, amikor nyugodt körülmények között tudunk beszélgetni az elképzeléseiről. 

© Bánhalmi Norbert - profi fotós  / +36 70 469 83 97 / hello@norbertbanhalmi.com 

  • Facebook
  • instagram
  • pinterest
  • blogger
  • LinkedIn