top of page

Egy fotó, és a történet ami mögötte van

Nincs rossz modell csak rossz fotós

• Fotós szakmai cikk •

Bánhalmi Norbert - profi fotós

Le kell szögeznem, hogy nincs rossz modell, csak olyan fotós, aki nem látja az Ő szépségét, hiszen mindig a fotós dönti el, hogy mit mutat meg abból amit lát.


De hogyan is működik a fotózás? Megpróbálom szemléltetni egy gondolati képpel, kell hozzá egy kis fantázia, de menni fog szerintem. ;)


Bánhalmi Norbert profi fotós

Ehhez kell egy modell, Ő legyen az erdő, a mező. Amilyen a hangulata, az pedig a pillanatnyi időjárás. Kell egy fotós, aki egy házban van az erdő / mező közepén. Ennek a háznak nincs ablaka, csak egy ajtó van rajta. Az épületben bent vagy te. Ott ki van alakítva a saját kis világot, ha rend van, rend van, ha káosz akkor káosz ez tükrözi most a Te lelki világodat. Hiába van körülötted a mező, ugye nem látod, csak azokat a dolgokat amik bent vannak a házban, és amit az ajtón keresztül látsz a környezetből. A legtöbb ember innen fotózza a külvilágot, a saját világának nézőszögéből. De ha belegondolunk a látásunk korlátozott, hiszen az ajtó kerete határok közé szorít. Ők azok akik a tudatos alkotók, megfelelő érzelmi távolságból örökítik meg a témát, az az bevonódás nélkül, mindig a saját nézőpontukon keresztül mutatják be.


Ahhoz, hogy igazán éreztetni tudjuk ami kint van, ki kell lépnünk a házból, el kell távolodnunk tőle, ki a biztonságból a bizonytalanságba. Ám ha ott vagyunk, kinyílik a világ. Érezzük a szellő érintését, a virágok illatát, a fű selymességét a talpunk alatt, s bármerre nézünk és fordulunk egy másik világot érzünk és látunk. Ha leszakad felettünk az ég, elázunk, de tudjuk, hogy egyszer úgy is megszáradunk. Ekkor tudunk olyan képet alkotni, ami ugyan azzal a hatással van a nézőre, mint amilyen hatással van ránk. Hiszen bele léptünk a téma világába, s közvetlenül tudjuk megmutatni mind azt amit érzünk. A jó fotós attól jó fotós, hogy engedi, hogy hatással legyen rá a téma, s magával ragadja s mint egy átlátszó üveg, mindenféle torzítás nélkül megossza azt ami ott történik.


Bánhalmi Norbert profi fotós

Talán így tudnám megfogalmazni, hogy számomra mitől jó fotós a jó fotós. A legjobb fotósok pedig azok, akik nem akarnak fotósok lenni, hanem csak léteznek, a lelkükkel látnak és láttatnak. Ők azok akik igazi értéket hagynak a jövő nemzedékének nap mint nap a látásukkal.

Miután megosztottam a blogot a közösségi oldalamon, Varga Enikő az alábbi gondolatot fűzte hozzá, ami nagyon megtisztelő a számomra.

Bánhalmi Norbert


 

• A CV / portréfotózásról, itt olvashat bővebben

• A portfólió / társkereső fotózás szolgáltatásról, itt olvashat bővebben

• A fehérneműs -, és művészi aktfotós szolgáltatásról, itt olvashat bővebben

Comments


Bánhalmi Norbert - fotóművész / profi fotós

Látni és
Láttatni a
Láthatatlant

Fotós szolgáltatásaim 

bottom of page