Sokan csak olyan természetes portfólió fotózást szeretnének magukról, ami úgy hat, mintha egy barát fotózta volna le őket, egy spontán elkapott pillanatban. Vannak akik komoly céllal szeretnének divatmagazinba illő képeket és vannak, akik egyszerűen csak szép képeket szeretnének önmagukról. Ennek ékes bizonyítéka a " A Nő világa " című könyvemben különböző korosztályú Hölgyekről  megjelent fotók. 

Mindegyik esetben fontosnak tartom a felkészülést, hogy tényleg maradandó legyen a portfólió fotózás, ahol a képek, sok sok év múltán is valódi értéket képviselnek. Természetesen hölgyeknél és férfiaknál más és más az igény, de egy jó sorozat titka, a feltétel nélküli elfogadás, a sok - sok szeretet és a kölcsönös bizalom. 

Portfólió fotózás

Mi a filozófiám? Hogyan is történik a portfólió fotózás? Mennyibe kerül? 

Sokan kérdezik, hogy mi a titok, hogyan tudnak a kamera előtt szereplő hölgyek, urak és gyerekek olyan fesztelenek és őszinték lenni? Nemrégiben megjelent egy cikk egy ismert fotós magazinban, ahol többek között erre is kereste az újságíró a választ. Megmondom őszintén fogalmam sincs. Én csupán mindenkit elfogadok úgy ahogy van, nem ítélkezek, nem befolyásolom és legfőképpen bizalommal, megértéssel és sok - sok szeretettel állok a világhoz. A portré és portfólió fotózás, az őszinte Én megnyílvánulása, melyikből igyekeztem jónéhány kedvencet összegyűjteni ebben a galériában. Sokan csak pózokat, ruhákat és arckifejezéseket látnak ebben, de az csak a felszín. Sokkal többek vagyunk, vannak érzéseink, testi és lelki sérüléseink, és igen mindenkinek szüksége van a szeretetre és arra, hogy ne kelljen megfelelnie senkinek. Az a Nő vagy Férfi szeretne lenni, akit minden jó és rossz tulajdonságával együtt elfogadnak. De teljesen érthető, ha tele van szexuális energiával és érzelmekkel, vágyakkal, szomorúsággal. Ez mind mind ő és azt szeretné viszont látni, a falak nélküli énjét. Ha igény van rá, az összes elkészült fotót azonnal átadom. Hétvégi napokon Speier Viktória kolléganőm áll az Ön rendelkezésére, aki hasonló stílusban alkot. Őt azoknak ajánlom, akik leginkább Női fotósban vagy hétvégi időpontban gondolkodnak.

Számomra mindig óriási megtiszteltetés, mikor valakinek tetszik a képi világ amit láttatok és velem szeretné a képeit elkészíttetni. Ezért sosem hibázhatok! Minden egyes alkotásért én vagyok a felelős, ebből kifolyólag, több lépcsős felkészülés előzi meg a konkrét fotózást. A mesterem, Isten nyugosztalja, egyszer azt mondta: " Profi fotós csak akkor lehet valaki, ha alázattal és tisztelettel alkot és olyat tud láttatni a képeken, amit a hétköznapi emberek észre sem vesznek. Lélekkel tölti meg a képet. " Mostanában Helmut Newton munkássága inspirál, mióta részt vehettem New York -ban egy életmű bemutató előadássorozaton, mert olyan képeket készített, amikben rengeteg érzelmet és nyitotságot adott át a néző felé. Mindannyian közölni szeretnénk valamit a fotóinkkal és valójában nem is a képekért jön el valaki egy fotózásra, hanem a képek által generált érzésért. Ami lehet egy felismerés, egy elismerés, egy bók, egy mosoly, bármi ami oda bent a lélekre hat. Az elkészült képek úgy gondolom hogy legtöbbször egy jó eszköz önmagunk elfogadásához és a boldogsághoz. Bár nem biztos, hogy mindig a legjobb megoldás erre egy portfólió fotózás, ugyanis van, amikor egy tökéletes portréfotóval is el lehet már érni azt, hogy szépnek lássa önmagát a modell. Ha valaki modellkedésben gondolkodik és ahhoz szeretne egy portfóliót, valójában nincs is szüksége rá, ha tehetséges, ezt Mihalik Enikő profi modell, az egyik videójában fejti ki részletesebben.

 

Mi a titok? Mindenkit olyannak fogadok el amilyen, számomra mindig az a " normális " aki előttem áll, a fotográfus sosem lehet előitélettel senki és semmi iránt sem. Számomra, minden ember külön világ, és minden ember különleges. A mai világban pedig sajnos sokaknak háttérbe kell szorítani önmagát, hogy elfogadják.  Ennek jegyében készült 2015-ben a Nő 50 árnyalata című fotókiállításom, ahol igyekeztem feltárni és bemutatni a hölgyek különböző hangulatait és arcait. Sokszor mondják, hogy egy olyan arcukat hoztam elő, amit nem is tudtak, hogy létezik. Ezekről a felismerésekről, az első könyvem kapcsán videó interjú is készült, ahol megdöbbentő őszinteséggel nyilatkoznak a résztvevők. Akárhogy is nézzük, talán azért lehet, mert a legtöbb ember nem tudja, vagy épp nagyon is megtudja élni a benne rejlő szeretet, gyengedséget és a szexualitást. Én pedig a falai mögé nézve, azt adom vissza a képeken keresztül érzések, mozdulatok, pillanatok formájában, ami a valóság! Ahhoz, hogy ezt jobban megértse, javaslom olvassa el a " Mitől jó fotós a jó fotós? " című rövid blogbejegyzésemet, illetve az aktfotózás pszichológiájáról szóló történetet is ajánlom a figyelmébe.

Akit pedig érdekel, hogy miért vallom azt, hogy mindekiről lehet gyönyörű képet készíteni, olvassa el a egy szkeptikus újságíró hölgy által rólam írt cikkét ide kattintva, ami többről szól mint egy egyszerű portfólió fotózás.

Az első lépés a portfólió fotózás előtt is, egy személyes vagy telefonos egyeztetés - A portréfotózáshoz elég ha telefon egyeztetünk, többi esetében ha van rá lehetőség, egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött személyes találkozót szoktam javasolni a fotóstúdióban Budapesten, vagy egy közösen megbeszélt helyszínen. A személyes találkozóra emailben vagy telefonon tudunk időpontot egyeztetni, az oldal alján található "időpontfoglalás" menüpont, már a konkrét fotózásra vonatkozik. Amennyiben ez nem kivitelezhető, telefonon keresztül tudjuk leegyeztetni az elképzeléseket, legyen az egy divat vagy portfólió fotózás, vagy céges reklámfotózás. A továbbiakban itt most a privát jellegű fotózást fogom részletezni, valamint itt hallgatható meg velem, egy rádiós interjú az aktfotózás és portfólió fotózással kapcsolatosan, amiben szinte minden fontos kérdést érintünk. Akit pedig az aktfotózás érdekel, ajánlom figyelmébe a témával kapcsolatban itt megjelent cikket.

 

Portfólió fotózás esetében mielőtt sor kerülne rá, kivel hosszabb, kivel pedig rövidebb idő alatt felkészülünk. Az első kérdés általában az, hogy hogyan is történik a képek elkészítése. Mielőtt belevágnánk a fotózásba, beszélgetünk előtte, van mikor próba képeket is készítünk, beszélgetünk közben és még sokszor utána is. Mind ez fontos, mert legyen csak egy portré a fotózás célja, a fotós és a modell között akkor is komoly bizalomnak kell kialakulnia és ez csak úgy történhet meg, ha modell megismeri a fotóst a helyszínt és, hogy mire számíthat. A fotós felelős minden egyes általa alkotott képért, mert ha nem tudja megmutatni, hogy a modell mennyire szép, nem tudja látni és láttatni a lelkét, ezzel pedig komoly önbizalom rombolást végezhet, s a modell önmagában fogja keresni a hibát. Annak példájaként, hogy mindenkiről lehet jó fotót készíteni, csináltam New York -ban néhány képet az utca emberéről, akiket pár másodperc alatt fotóztam le, úgy, hogy csak részese voltam a pillanatnak, és nem irányítója. Ezeket a képeket itt tudja  megtekinteni, és egy videót is talál, amiben elmesélem, hogy hogyan is készültek a képek. Minden egyes fotózás célja az, hogy valami olyat láttassunk, amin meglátja a modell, önmaga szépségét, legyen az egy gyermek egy Hölgy vagy egy Férfi. Mindannyian ugyan arra vágyunk, hogy viszont lássunk valami természeteset, szépet és egyben tökéleteset önmagunkról. 

 

Az első beszélgetéskor derül ki, hogy tényleg én vagyok -e az a fotós, akire a modellnek szüksége van.  A személyes találkozó az a helyzet, ami rá erősít vagy rácáfol a modellben kialakult elképzelésekre. Mint fentebb már említettem, nem biztos, hogy a portfólió fotózás a legjobb eszköz, de mindig adok alternatívát és javaslatot a célnak leginkább megfelelő fotós csomag terén. Itt jegyezném meg, hogy én minden esetben mindenkit modellnek tekintek, legyen az akár olyan aki tanulta, vagy az esetek többségében olyan, aki még nem rendelkezik tapasztalattal. Amennyiben a találkozókor esetleg úgy gondoljuk, hogy nem tudunk közösen alkotni és együtt működni, megpróbálok másik fotóst és stílust javasolni a megismert igényeknek megfelelően. Ellenben ha mindketten úgy gondoljuk, hogy tudunk együtt szépet alkotni, akkor itt beszéljük át az elképzeléseket s megtervezzük a portfólió fotózás vagy épp a művészi aktfotózás részleteit. Ideértve a stílusokat, ruhákat kiegészítőket, helyszíneket és nem utolsó sorban az időpontot. Van, mikor már ezen alkalommal készítünk egy-két portré fotót vagy fehérneműs képet csak úgy, hogy a modell szokja és megismerje a kamerát, a szituációt és a stúdiót. Így könnyebb lesz már számára a következő alkalom.

 

A portfólió fotózás menete - Minden alkalommal a portfólió fotózás egy hosszabb beszélgetéssel indul, ahol ha esetleg módosult az elképzelés, kialakítjuk a nap menetét az igényeknek megfelelően. Ha sminkesre és fodrászra is igényt tart a modell, akkor ez a laza beszélgetés velük közösen zajlik. Ha stylist szolgáltatás is igénybe van véve, már a fotózást megelőzően a stylisttal a modellel folyamatosan tartja a kapcsolatot. 

A portfólió fotózás maga nem a fotók mennyiségével van mérve, hanem a rászánt időben. Hiszen lehet, hogy akár már egy óra alatt is el tudjuk érni az előzetes felkészülés miatt azt, hogy jó pár szép és különleges fotó készüljön el. Természetesen itt is, mint minden más területen, minél több időt töltünk el a fotók elkészítésével, annál sokszínűbben tudjuk megmutatni a modell elképzeléseit. Illetve mindenkinek más az az időmennyiség, ami alatt a portfólió fotózás megkezdése előtt feloldódik. Van aki nem tud teljesen elengedni, ebben az esetben javasolni szoktam, hogy addig menjünk el, amíg jól érzi önmagát és bontsuk ketté a fotózást és jöjjön vissza egy másik alkalommal is.

 

A portfólió fotózáskor minden esetben a modell szépségét, hangulatait és érzéseit kell visszaadnia a fotónak. Ezért az elkészült képeket helyben át is válogatjuk és minden esetben legalább egy képet azonnal közösen megretusálunk, hogy úgy távozhasson a modell, hogy sokkal szebbnek és tökéletesebbnek láthassa és érezhesse magát. Legtöbbször jó néhány képet készre retusálunk a fotózás alatt, hogy a modellnek ez is adjon egy hatalmas önbizalmat már a fotózás közben is. A fotózás végén az összes fotó alapjába véve egy zárt dropbox linkre kerül feltöltésre és így kerül átadásra. Van amikor a modell nem tudja eldönteni, hogy mely képeket válassza retusálásra, ekkor elég csak a kiválasztott képek fájlnevét elküldeni emailben és mennyiségtől függően, 24 de legkésőbb 48 órán belül retusáltan feltöltésre kerülnek.  Fontos megemlítenem, hogy minden esetben törlésre kerülnek a képek, a portfólió fotózás után, mert a modell válik a kizárólagos tulajdonosává az anyagnak és csak az ő engedélyével kerülhet bármi referenciaként felhasználásra. Igény esetén természetesen biztonsági mentésként a képanyagot teljes diszkréció mellett archiválom, ezt a célt szolgálja a dropbox mappa. Tekintse meg itt a már fentebb említett 2017 -ben művészi aktfotó témában megrendezésre került kiállításomban résztvevő Hölgyek, számomra is meglepő első reakcióit, mikor meglátták az elkészült alkotásokat. Az ügyfeleim visszajelzései is nagyon fontosak a számomra, mert ezek a vélemények nekem szólnak és sokszor adnak hitet és erőt. De én is csak egy ugyan olyan ember vagyok mint Te kedves olvasóm, attól függetlenül, hogy profi fotós a hivatásom.  

Aki szereti az igaz és pozitív végkimenetelű történeteket, azoknak  javaslom, hogy olvassa el a " Csúnya vagyok..." című irományomat ide kattintva, mely egy portfólió fotózás történetét írja le, melyet az egyik modellem osztott meg velem.

További képek...

A portré és portfólió fotózás árképzése:

A különböző portfólió fotózási csomagok célja, hogy ne legyenek különbségek árban fotózási stílusok között és kiszámíthatóvá váljon minden részlet. A kiválasztott csomagot, minden esetben már az első megbeszéléskor az igényeknek megfelelően alakítjuk. Minél több időt töltünk el a fotózással, annál több beállítást és helyszínt tudunk megörökíteni. Igény esetén a portfólió fotózás során készült összes nyers képet átadom, hiszen önmagukban is profin és tökéletesen kivitelezett képek lesznek. Egy általános fotózásra érdemes hozzávetőleges 3 - 4 órát szánni. A fotózáskor néha előfordul, hogy több időt szánok a képek elkészítésére ahhoz képest, mint amit a modellel az elején megbeszéltünk. Ez a plusz idő nem kerül felszámításra és mindig egyeztetjük! A legjobb sorozatok legtöbsször akkor  készülnek, mikor sminkes, fodrász és stylist is jelen van az elejétől a végéig a fotózásnak, hiszen a modellnek is nagyon nagy önbizalmat ad, hogy mindenki csak vele foglalkozik és igyekszik kihozni belőle valami különlegeset. Ha bármilyen kérdése lenne, kérem hívjon bátran, vagy a kapcsolat menüpontnál írjon nekem. Minden kérdést szívesen veszek, mert egyedi ár és csomag képzésre is van lehetőség, hiszen tudom, hogy nem lehet minden igényt 6 fotós csomagba bekategorizálni.

 

 Ellenben ha csak egy darab jó fotóra van szüksége, olvassa el Portré / CV / Önéletrajz fotózás részleteit, illetve egy cikket is ajánlanék figyelmébe, ahol egy ilyen fotózáson lehetett jelen az újságíró. ( A cikkben a képek csak illusztrációk, mert a modell munkahelyén nem tudták, hogy ő váltani szeretne, ezért nem kerülhetett bele a végeredmény).

© Bánhalmi Norbert - profi fotós  / +36 70 469 83 97 / hello@norbertbanhalmi.com 

  • Facebook
  • instagram
  • pinterest
  • blogger
  • LinkedIn