Betekintés egy portfólió fotózás kulisszái fögé.

Sokan csak olyan természetes portfólió fotózást szeretnének magukról, ami úgy hat, mintha egy barát fotózta volna le őket, egy spontán elkapott pillanatban. Vannak akik komoly céllal szeretnének divatmagazinba illő képeket és vannak, akik egyszerűen csak szép képeket szeretnének önmagukról. 

Mindegyik esetben fontosnak tartom a felkészülést, hogy tényleg maradandó legyen a portfólió fotózás, ahol a képek, sok sok év múltán is valódi értéket képviselnek. Természetesen hölgyeknél és férfiaknál más és más az igény, de egy jó sorozat titka, a feltétel nélküli elfogadás, a sok - sok szeretet és a kölcsönös bizalom. 

Portfólió fotózás

/ Divat -és, Társkereső fotózás

Mi a filozófiám? Hogyan is történik a portfólió fotózás? Mennyibe kerül? 

Sokan kérdezik, hogy mi a titok, hogyan tudnak a kamera előtt szereplő hölgyek, urak és gyerekek olyan fesztelenek és őszinték lenni? Nemrégiben megjelent egy cikk egy ismert fotós magazinban, ahol többek között erre is kereste az újságíró a választ. De megmondom őszintén, lényegében fogalmam sincs. A portré és portfólió fotózás, az őszinte Én megnyilvánulása, ezért a legtöbben társkereső oldalakra / közösségi médiákba használják fel ezeket a képeket. Igyekeztem jónéhány kedvencet összegyűjteni ebben a galériában. Sokan csak pózokat, ruhákat és arckifejezéseket látnak egy portfólió  fotó sorozatban, de az csak a felszín. Sokkal többek vagyunk ennél, hiszen vannak érzéseink, sokszor testi és lelki sérüléseink is, valójában pedig mindenkinek szüksége van egy kis szeretetre és önbizalomra, hogy ne kelljen megfelelnie senkinek. Az a Nő vagy Férfi szeretne lenni, akit minden jó és rossz tulajdonságával együtt elfogadnak.

 

Nincs két egyforma igény, ezért lényegében minden fotózás más és más. Példának okáért, a tavalyi évben az egyik legnagyobb érdeklődés az egyedileg kialakított balatoni divat és portfólió fotós csomag iránt volt, mert a változatos helyszínek, változatos hangulatú képeket is eredményeztek.

Számomra mindig óriási megtiszteltetés, mikor valakinek tetszik a képi világ amit láttatok és velem szeretné a képeit elkészíttetni. Ezért sosem hibázhatok! Minden egyes alkotásért én vagyok a felelős, ebből kifolyólag, több lépcsős felkészülés előzi meg a konkrét fotózást. A mesterem, Isten nyugosztalja, egyszer azt mondta: " Profi fotós csak akkor lehet valaki, ha alázattal és tisztelettel alkot és olyat tud láttatni a képeken, amit a hétköznapi emberek észre sem vesznek. Mindannyian közölni szeretnénk valamit a fotóinkkal és valójában nem is a képekért jön el valaki egy fotózásra, hanem a képek által generált érzésért. Az elkészült képek úgy gondolom hogy legtöbbször egy jó eszköz önmagunk elfogadásához és a boldogsághoz. 

 

De még is, hogy oldódik fel a modell?

 

Mindenkit olyannak fogadok el amilyen, számomra mindig az a " normális " aki előttem áll, a fotográfus sosem lehet előítélettel senki és semmi iránt sem. Számomra, minden ember külön világ, és minden ember különleges. A mai világban pedig sajnos sokaknak háttérbe kell szorítani önmagát, hogy elfogadják.  Ennek jegyében készült 2015-ben a Nő 50 árnyalata című fotókiállításom, ahol igyekeztem feltárni és bemutatni a hölgyek különböző hangulatait és arcait. Sokszor mondják, hogy egy olyan arcukat hoztam elő, amit nem is tudtak, hogy létezik. Ezekről a felismerésekről, az első könyvem kapcsán videó interjú is készült, ahol megdöbbentő őszinteséggel nyilatkoznak a résztvevők. Én pedig a falai mögé nézve, azt adom vissza a képeken keresztül érzések, mozdulatok, pillanatok formájában, ami a valóság! Ahhoz, hogy ezt jobban megértse, javaslom olvassa el a Mitől jó fotós a jó fotós? című rövid blogbejegyzésemet, illetve az aktfotózás pszichológiájáról szóló történetet is ajánlom a figyelmébe.

Akit pedig érdekel, hogy miért vallom azt, hogy mindekiről lehet gyönyörű képet készíteni, olvassa el a egy szkeptikus újságíró hölgy által rólam írt cikkét ide kattintva, ami többről szól mint egy egyszerű portfólió fotózás.

Az első lépés a portfólió fotózás előtt is, egy személyes vagy telefonos egyeztetés:

A portréfotózáshoz elég ha telefon egyeztetünk, a portfólió fotózás esetében ha van rá lehetőség, egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött személyes találkozót javaslok a fotóstúdióban Budapesten, vagy egy közösen megbeszélt helyszínen. A személyes találkozóra emailben vagy telefonon tudunk időpontot egyeztetni. A továbbiakban itt most a privát jellegű fotózást fogom részletezni, valamint itt hallgatható meg velem, egy rádiós interjú az aktfotózás és portfólió fotózással kapcsolatosan, amiben szinte minden fontos kérdést érintünk. Akit pedig az aktfotózás is érdekel, ajánlom figyelmébe a témával kapcsolatban itt megjelent cikket.

 

Portfólió fotózás esetében mielőtt sor kerülne rá, kivel hosszabb, kivel pedig rövidebb idő alatt felkészülünk. Az első kérdés általában az, hogy hogyan is történik a képek elkészítése:

 

Mielőtt belevágnánk a fotózásba, beszélgetünk előtte, van mikor próba képeket is készítünk, beszélgetünk közben és még sokszor utána is. Mind ez fontos, mert legyen csak egy portré a fotózás célja, a fotós és a modell között akkor is komoly bizalomnak kell kialakulnia és ez csak úgy történhet meg, ha modell megismeri a fotóst a helyszínt és, hogy mire számíthat. A fotós felelős minden egyes általa alkotott képért, mert ha nem tudja megmutatni, hogy a modell mennyire szép, nem tudja látni és láttatni a lelkét, ezzel pedig komoly önbizalom rombolást végezhet, s a modell önmagában fogja keresni a hibát. Annak példájaként, hogy mindenkiről lehet jó fotót készíteni, csináltam New York -ban néhány képet az utca emberéről, akiket pár másodperc alatt fotóztam le, úgy, hogy csak részese voltam a pillanatnak, és nem irányítója. Ezeket a képeket itt tudja  megtekinteni, és egy videót is talál, amiben elmesélem, hogy hogyan is készültek a képek. Mindannyian ugyan arra vágyunk, hogy viszont lássunk valami természeteset, szépet és egyben tökéleteset önmagunkról. 

 

Az első beszélgetéskor derül ki, hogy tényleg én vagyok -e az a fotós, akire a modellnek szüksége van: 

 

A személyes találkozó az a szituáció, ami rá erősít vagy rácáfol a modellben kialakult elképzelésekre. Mint fentebb már említettem, nem biztos, hogy a portfólió fotózás a legjobb eszköz, de mindig adok alternatívát és javaslatot a célnak leginkább megfelelő fotós csomag terén. Amennyiben a találkozókor esetleg úgy gondoljuk, hogy nem tudunk közösen alkotni és együtt működni, megpróbálok másik fotóst és stílust javasolni a megismert igényeknek megfelelően. Ellenben ha mindketten úgy gondoljuk, hogy tudunk együtt szépet alkotni, akkor itt beszéljük át az elképzeléseket s megtervezzük a portfólió fotózás részleteit. Ideértve a stílusokat, ruhákat kiegészítőket, helyszíneket és nem utolsó sorban az időpontot. Van, mikor már ezen alkalommal készítünk egy-két portré fotót csak úgy, hogy a modell szokja és megismerje a kamerát, a szituációt és a stúdiót. Így könnyebb lesz már számára a következő alkalom.

 

A portfólió fotózás menete:

 

Minden alkalommal a portfólió fotózás egy hosszabb beszélgetéssel indul, ahol ha esetleg módosult az elképzelés, kialakítjuk a nap menetét az igényeknek megfelelően. Ha sminkesre és fodrászra is igényt tart a modell, akkor ez a laza beszélgetés velük közösen zajlik. Ha stylist szolgáltatás is igénybe van véve, már a fotózást megelőzően a stylisttal a modellel folyamatosan tartja a kapcsolatot. 

A portfólió fotózás maga nem a fotók mennyiségével van mérve, hanem a rászánt időben:

 

Hiszen lehet, hogy akár már egy óra alatt is el tudjuk érni az előzetes felkészülés miatt azt, hogy jó pár szép és különleges fotó készüljön el. Természetesen itt is, mint minden más területen, minél több időt töltünk el a fotók elkészítésével, annál sokszínűbben tudjuk megmutatni a modell elképzeléseit. Illetve mindenkinek más az az időmennyiség, ami alatt a portfólió fotózás megkezdése előtt feloldódik. Van aki nem tud teljesen elengedni, ebben az esetben javasolni szoktam, hogy addig menjünk el a képek hangulatát tekintve, amíg jól érzi önmagát és bontsuk ketté a fotózást és jöjjön vissza egy másik alkalommal is.

 

A portfólió fotózáskor minden esetben a modell szépségét, hangulatait és érzéseit kell visszaadnia a fotónak:

 

Ezért az elkészült képeket helyben át is válogatjuk és minden esetben legalább egy képet azonnal közösen megretusálunk, hogy úgy távozhasson a modell, hogy magabiztosabbnak és szebbnek látja és érezi önmagát. A fotózás végén az összes fotó alapjába véve egy zárt dropbox linkre kerül feltöltésre és így kerül átadásra. Van amikor a modell nem tudja eldönteni, hogy mely képeket válassza retusálásra, ekkor elég csak a kiválasztott képek fájlnevét majd elküldeni emailben és mennyiségtől függően, 24 de legkésőbb 48 órán belül retusáltan visszaküldöm őket.  Fontos megemlítenem, hogy minden esetben törlésre kerülnek a képek, a portfólió fotózás után, mert a modell válik a kizárólagos tulajdonosává az anyagnak és csak az ő engedélyével kerülhet bármi referenciaként felhasználásra. Igény esetén természetesen biztonsági mentésként a képanyagot teljes diszkréció mellett archiválom, ezt a célt szolgálja a dropbox mappa. Tekintse meg itt a már fentebb említett 2017 -ben művészi aktfotó témában megrendezésre került kiállításomban résztvevő Hölgyek, számomra is meglepő első reakcióit, mikor meglátták az elkészült alkotásokat. Az ügyfeleim visszajelzései is nagyon fontosak a számomra, mert ezek a vélemények nekem szólnak és sokszor adnak hitet és erőt.

Aki szereti az igaz és pozitív végkimenetelű történeteket, azoknak  javaslom, hogy olvassa el a " Csúnya vagyok..." című irományomat ide kattintva, mely egy portfólió fotózás történetét írja le, melyet az egyik modellem osztott meg velem.

A portré és portfólió fotózás árképzése:

A különböző portfólió fotózási csomagok célja, hogy mindenki megtalálhassa a saját igényeinek megfelelőt, mind szolgáltatás, mind pedig ár tekintetében. A kiválasztott csomagot, minden esetben már az első megbeszéléskor az igényeknek megfelelően alakítjuk. Minél több időt töltünk el a fotózással, annál több beállítást és helyszínt tudunk megörökíteni. A legkisebb csomag a közel 1,5 órás időintervallumú, Mini Portfólió ami 59.990 Ft -ba kerül, s megfelelő választás lehet azoknak, akik csak néhány hosszútávon is használható tökéletes képre vágynak.

 

Igény esetén a portfólió fotózás során készült összes nyers képet átadom, hiszen önmagukban is profin és tökéletesen kivitelezett képek lesznek. Egy általános fotózásra érdemes hozzávetőleges 2 - 3 órát szánni. A fotózáskor néha előfordul, hogy több időt szánok a képek elkészítésére ahhoz képest, mint amit a modellel az elején megbeszéltünk. Ez a plusz idő nem kerül felszámításra és mindig egyeztetjük! A legjobb sorozatok legtöbbszőr akkor készülnek, mikor sminkes, fodrász és stylist is jelen van az elejétől a végéig a fotózásnak, hiszen a modellnek is nagyon nagy önbizalmat ad, hogy mindenki csak vele foglalkozik és igyekszik kihozni belőle valami különlegeset. Ha bármilyen kérdése lenne, kérem írjon bátran nekem. 

 

Ha viszont csak egy - két darab jó fotóra van szüksége, olvassa el a Portré / CV / Önéletrajz fotózás részleteit, illetve egy cikket is ajánlanék figyelmébe, ahol egy ilyen fotózáson lehetett jelen az újságíró. 

Betekintés a portfólió fotózás kulisszái mögé
Betekintés egy divatfotózás kulisszái mögé
Kezdőlap

© Bánhalmi Norbert - profi fotós  / +36 70 469 83 97 / hello@norbertbanhalmi.com 

  • Facebook
  • LinkedIn
  • instagram
  • pinterest
  • blogger