top of page
Részletek
Portfólió fotózás - Budapest, Bécs

Portfólió fotózás 

Társkereső fotózás

Személyre szabott egyedi hangulatú, természetes hatású profi fotósorozat.

Sokan csak olyan természetes portfólió fotókat szeretnének magukról, ami úgy hat, mintha egy barát fotózta volna le őket, egy spontán elkapott pillanatban. Vannak akik komoly céllal szeretnének divatmagazinba illő képeket és vannak, akik egyszerűen csak szép képeket szeretnének önmagukról. 

Mindegyik esetben fontosnak tartom a felkészülést, hogy tényleg maradandó legyen a portfólió fotózás, ahol a képek, sok sok év múltán is valódi értéket képviselnek. Természetesen hölgyeknél és férfiaknál más és más az igény, de egy jó sorozat titka, a feltétel nélküli elfogadás, a sok - sok szeretet és a kölcsönös bizalom. 

Sokan kérdezik, hogy mi a titok, hogyan tudnak a kamera előtt szereplő hölgyek, urak és gyerekek olyan fesztelenek és őszinték lenni? Talán a leglényegesebb dolog, hogy én mindenkit úgy fogadok el és úgy látok szépnek kortól, nemtől, testalkattól, identitástól függetlenül, ahogy van. Mindenben és mindenkiben a szépet keresem és látom. Nemrégiben megjelent egy cikk egy ismert fotós magazinban, ahol többek között erre is kereste az újságíró a választ. 

 A portré és portfólió fotózás, az őszinte Én megnyilvánulása, ezért a legtöbben társkereső oldalakra / közösségi médiákba használják fel ezeket a képeket. Igyekeztem jónéhány kedvencet összegyűjteni ebben a galériában. Sokan csak pózokat, ruhákat és arckifejezéseket látnak egy portfólió  fotó sorozatban, de az csak a felszín. Sokkal többek vagyunk ennél, hiszen vannak érzéseink, sokszor testi és lelki sérüléseink is, valójában pedig mindenkinek szüksége van egy kis szeretetre és önbizalomra, hogy ne kelljen megfelelnie senkinek. Az a Nő vagy Férfi szeretne lenni, akit minden jó és rossz tulajdonságával együtt elfogadnak.

Számomra mindig óriási megtiszteltetés, mikor valakinek tetszik a képi világ amit láttatok és velem szeretné a képeit elkészíttetni. Ezért sosem hibázhatok! Minden egyes alkotásért én vagyok a felelős, ebből kifolyólag, több lépcsős felkészülés előzi meg a konkrét fotózást. A mesterem, Isten nyugosztalja, egyszer azt mondta: " Profi fotós csak akkor lehet valaki, ha alázattal és tisztelettel alkot és olyat tud láttatni a képeken, amit a hétköznapi emberek észre sem vesznek. Mindannyian közölni szeretnénk valamit a fotóinkkal és valójában nem is a képekért jön el valaki egy fotózásra, hanem a képek által generált érzésért. Az elkészült képek úgy gondolom hogy legtöbbször egy jó eszköz önmagunk elfogadásához és a boldogsághoz. 

 

De még is, hogy oldódik fel a modell?

 

Mindenkit olyannak fogadok el amilyen, számomra mindig az a " normális " aki előttem áll, a fotográfus sosem lehet előítélettel senki és semmi iránt sem. Minden ember külön világ, és minden ember különleges. A mai világban pedig sajnos sokaknak háttérbe kell szorítani önmagát, hogy elfogadják.  Ennek jegyében készült 2015-ben a Nő 50 árnyalata című fotókiállításom, ahol igyekeztem feltárni és bemutatni a hölgyek különböző hangulatait és arcait. Sokszor mondják, hogy egy olyan arcukat hoztam elő, amit nem is tudtak, hogy létezik. Ezekről a felismerésekről, az első könyvem kapcsán videó interjú is készült, ahol megdöbbentő őszinteséggel nyilatkoznak a résztvevők. Én pedig a falai mögé nézve, azt adom vissza a képeken keresztül érzések, mozdulatok, pillanatok formájában, ami a valóság! Ahhoz, hogy jobban megértse a pszichológiai hátterét a fotózásnak, ajánlom elolvasásra a Nincs rossz modell, csak rossz fotós című rövid blogbejegyzésemet.

Akit pedig érdekel, hogy miért vallom azt, hogy mindenkiről lehet gyönyörű képet készíteni, olvassa el a egy szkeptikus újságíró hölgy által rólam írt cikkét ide kattintva, ahol próbaképpen egy művészi aktfotózásra érkezett hozzám.

portfólió video
Portfólió fotózás

Az első lépés a portfólió fotózás előtt is, egy személyes vagy telefonos egyeztetés:

A portréfotózáshoz elég ha telefon egyeztetünk, a portfólió fotózás esetében ha van rá lehetőség, egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött online, vagy személyes találkozót javaslok egy közösen megbeszélt helyszínen. A személyes találkozóra emailben vagy telefonon tudunk időpontot egyeztetni. A továbbiakban itt most a privát jellegű fotózást fogom részletezni, valamint itt hallgatható meg velem, egy rádiós interjú az aktfotózás és portfólió fotózással kapcsolatosan, amiben szinte minden fontos kérdést érintünk. Akit pedig az aktfotózás is érdekel, ajánlom figyelmébe a témával kapcsolatban itt megjelent cikket.

 

Portfólió fotózás esetében mielőtt sor kerülne rá, kivel hosszabb, kivel pedig rövidebb idő alatt felkészülünk. Az első kérdés általában az, hogy hogyan is történik a képek elkészítése:

 

Mielőtt belevágnánk a fotózásba, beszélgetünk előtte, van mikor próba képeket is készítünk, beszélgetünk közben és még sokszor utána is. Mind ez fontos, mert legyen csak egy portré a fotózás célja, a fotós és a modell között akkor is komoly bizalomnak kell kialakulnia és ez csak úgy történhet meg, ha modell megismeri a fotóst a helyszínt és, hogy mire számíthat. A fotós felelős minden egyes általa alkotott képért, mert ha nem tudja megmutatni, hogy a modell mennyire szép, nem tudja látni és láttatni a lelkét, ezzel pedig komoly önbizalom rombolást végezhet, s a modell önmagában fogja keresni a hibát. Annak példájaként, hogy mindenkiről lehet jó fotót készíteni, csináltam New York -ban néhány képet az utca emberéről, akiket pár másodperc alatt fotóztam le, úgy, hogy csak részese voltam a pillanatnak, és nem irányítója. Ezeket a képeket itt tudja megtekinteni, és egy videót is talál, amiben elmesélem, hogy hogyan is készültek a képek. Mindannyian ugyan arra vágyunk, hogy viszont lássunk valami természeteset, szépet és egyben tökéleteset önmagunkról. 

 

Az első beszélgetéskor derül ki, hogy tényleg én vagyok -e az a fotós, akire a modellnek szüksége van: 

 

Az online egyeztetés ráerősít vagy épp rácáfol a modellben kialakult elképzelésekre. Mint fentebb már említettem, nem biztos, hogy a portfólió fotózás a legjobb eszköz, de mindig adok alternatívát és javaslatot a célnak leginkább megfelelő fotós csomag terén. Amennyiben a találkozókor esetleg úgy gondoljuk, hogy nem tudunk közösen alkotni és együtt működni, megpróbálok másik fotóst és stílust javasolni a megismert igényeknek megfelelően. Ellenben ha mindketten úgy gondoljuk, hogy tudunk együtt szépet alkotni, akkor itt beszéljük át az elképzeléseket s megtervezzük a portfólió fotózás részleteit. Ideértve a stílusokat, ruhákat kiegészítőket, helyszíneket és nem utolsó sorban az időpontot. 

 

A portfólió fotózás menete:

 

Minden alkalommal a portfólió fotózás egy hosszabb beszélgetéssel indul, ahol ha esetleg módosult az elképzelés, kialakítjuk a nap menetét az igényeknek megfelelően. Ha sminkesre és fodrászra is igényt tart a modell, akkor ez a laza beszélgetés velük közösen zajlik. Ha stylist szolgáltatás is igénybe van véve, már a fotózást megelőzően a stylisttal a modellel folyamatosan tartja a kapcsolatot.

A portfólió fotózás maga nem a fotók mennyiségével van mérve, hanem a rászánt időben:

 

Hiszen lehet, hogy akár már egy óra alatt is el tudjuk érni az előzetes felkészülés miatt azt, hogy jó pár szép és különleges fotó készüljön el. Természetesen itt is, mint minden más területen, minél több időt töltünk el a fotók elkészítésével, annál sokszínűbben tudjuk megmutatni a modell elképzeléseit. Illetve mindenkinek más az az időmennyiség, ami alatt a portfólió fotózás megkezdése előtt feloldódik. Van aki nem tud teljesen elengedni, ebben az esetben javasolni szoktam, hogy addig menjünk el a képek hangulatát tekintve, amíg jól érzi önmagát és bontsuk ketté a fotózást és jöjjön vissza egy másik alkalommal is.

Mi lesz az elkészült képek sorsa:

A képek minden esetben törlésre kerülnek. A titkosított és zárt felhő tárhelyen addig van csak jelen amíg Ön szeretné. Maximum 1 évig kerülhet eltárolásra. A képek felhasználási és tulajdonjoga a modellt illeti, ezért is kerül átadásra az összes elkészült fotó.

 

A portfólió fotózáskor minden esetben a modell szépségét, hangulatait és érzéseit kell visszaadnia a fotónak:

 

Ezért az elkészült képeket helyben át is válogatjuk és minden esetben legalább egy képet azonnal közösen megretusálunk, hogy úgy távozhasson a modell, hogy magabiztosabbnak és szebbnek látja és érezi önmagát. A fotózás végén az összes fotó alapjába véve egy zárt dropbox linkre kerül feltöltésre és így kerül átadásra. Van amikor a modell nem tudja eldönteni, hogy mely képeket válassza retusálásra, ekkor elég csak a kiválasztott képek fájlnevét majd elküldeni emailben és mennyiségtől függően, 24 de legkésőbb 48 órán belül retusáltan visszaküldöm őket.  Fontos megemlítenem, hogy minden esetben törlésre kerülnek a képek, a portfólió fotózás után, mert a modell válik a kizárólagos tulajdonosává az anyagnak és csak az ő engedélyével kerülhet bármi referenciaként felhasználásra. Igény esetén természetesen biztonsági mentésként a képanyagot teljes diszkréció mellett archiválom, ezt a célt szolgálja a dropbox mappa. Tekintse meg itt a már fentebb említett 2017 -ben művészi aktfotó témában megrendezésre került kiállításomban résztvevő Hölgyek, számomra is meglepő első reakcióit egy videóban, mikor meglátták az elkészült alkotásokat. Az ügyfeleim visszajelzései is nagyon fontosak a számomra, mert ezek a vélemények nekem szólnak és sokszor adnak hitet és erőt.

Aki szereti az igaz és pozitív végkimenetelű történeteket, azoknak  javaslom, hogy olvassa el a " Csúnya vagyok..." című irományomat ide kattintva, mely egy portfólió fotózás történetét írja le, melyet az egyik modellem osztott meg velem.

Referencia Galéria

galléria
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió fotózás - Bánhalmi Norbert fotóművész & NFT Artist | Budapest
Portfólió árak

Fotó csomagok / Időpontfoglalás

bottom of page