top of page

Egy fotó, és a történet ami mögötte van

A legjobb nyári szett: napfény, vitorlás, selyemruha

• Beszámoló cikk •


interjú Gyulai Natália, a NATI100%PUREIDEA márka tervezőjével


NATI100%PUREIDEA - Photo by: Banhalmi Norbert - NFT Artist
NATI100%PUREIDEA & VezérSail

Tikkasztó az idei nyár. Szerencsés, aki a legforróbb napokat víz közelében tudja átvészelni. Még szerencsésebb, aki konkrétan a vízen - hajókázva a lemenő nap sugarait élvezve teheti mindezt.


Legalábbis én így éltem meg azt a meleg augusztusi napon történt fotózást, amin a NATI100%PUREIDEA magyar márka egyik meseszép, a szivárvány minden színében pompázó nyári ruháját kapta lencsevégre Bánhalmi Norbert fotó- és NFT művész.


A ruha-költemény és a profi fotós ráadásul kiegészült a VezérSail egyik gyönyörű vitorlásával, aminek ápolt deszkáin a lenyugvó nap fényei aranysárgán csillantak meg.


A csapat profi volt. Ashlian volt a modell, akinek tökéletes alakján bármilyen ruha jól mutatott volna. A kormányrudat biztos kézzel Vezér Dávid fogta, aki kapitányhoz méltóan a sajátkézzel-karbantartott hajójának kalandos történeteivel szórakoztatta a résztvevőket. A fényképezőgép mögött pedig az a Bánhalmi Norbert instruált, akit évek óta tetten lehet érni nyaranta az északi parton, ha valaki szeretne magáról egy jó fotósorozatot, csodás balatoni naplementés háttérrel. És persze ott voltunk mi páran a segítők, de leginkább csak haszonélvezői ennek a kollaborációnak, aminek a főszereplője azért mégiscsak ez a lenge és bohém selyemruha volt.


Ennek apropóján beszélgettünk a tervezővel, Gyulai Natáliával divatról, szakmáról, inspirációkról és magáról a NATI100%PUREIDEA márka történetéről.


NATI100%PUREIDEA - Photo by: Banhalmi Norbert - NFT Artist
NATI100%PUREIDEA & VezérSail

2000-ben szerezted az öltözéktervező iparművészeti diplomádat a - mai nevén - MOMÉN, akkor alapítottad a NATI100%PUREIDEA márkádat. Azóta 22 év telt el. Mi volt a kezdeti elképzelésed, víziód a márkával és ez mennyire tud élni 22 év után is?


Valóban 2000-ben tettem le mesterdiplomámat az akkori Magyar Iparművészeti Egyetem öltözéktervező szakon a textilművész karon. Igazából a folytonosság hatalmas teljesítmény, azaz hogy évente legalább kétszer kollekciókat hozzon létre egy márka. Ha folytonosság van, az azt jelenti, hogy sikeresen érvényesülünk a szakmában és van kereslet a ruháinkra.


Sok törzsvásárlónk mára gyűjtői szenvedéllyel szerzi be a számára sokat jelentő ruhadarabokat, kiegészítőket.


Az elmúlt 2 évtizedben mik voltak a legjelentősebb mérföldkövek, a legnagyobb sikereid a márkával?


Ha az ember alkotóművész, az azzal jár, hogy pályáját végig kísérik a divatbemutatók, kiállítások, versenyek, a társművészetekben való becsatlakozás úgymint színház, táncművészet stb. Nekünk is hosszú a lista. Azért hogy párat említsek közülük Japán, Kína, Franciaország, Olaszország, Belgium, Svájc, Németország, Finnország és ezeken a helyszínek mind olyan rangos szakmai versenyeknek, kiállításoknak adtak helyszínt, ahonnan több rangos díjat, elismerést is hoztunk el.


Hazai vizeken szintén, de talán a legbüszkébb a Ludwig Múzeumban rendezett kiállításunkra, a Formatervezési Nívódíjra, az Év Textilművésze Díjra vagyok, valamint arra hogy nagy közgyűjtemények birtokolnak NATI ruhákat. Úgymint Fashion Museum Kobe, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Iparművészeti Múzeum, Magyar Történeti Múzeum, Kiscelli Képtár stb.


NATI100%PUREIDEA - Photo by: Banhalmi Norbert - NFT Artist
NATI100%PUREIDEA & VezérSail

A sikerek és a pozitív visszajelzések ellenére, volt olyan pillanat vagy hullámvölgy, amiben eszedbe jutott, hogy abbahagyod a tervezést? Egyáltalán mennyire nehéz Magyarországon egy magyar márkának életben maradni?


Nem jutott eszembe ilyesmi, hiszen egy hivatásom van. A nehezebb időszakokból is kijutott, azokat pedig túl kell élni és minden megy tovább.


Mik tudnak inspirációt gyújtani az újabb és újabb kollekciókhoz?


Bármi amit véletlenszerűen meglátok, de pár éve anyagra tervezek. Saját technikai, kísérletező makrovilágunkat fejlesztjük és nem a trendek után rohanunk. Ez a slow fashion lényege.


Szokták mondani, hogy ma minden divat. Ezzel egyet tudsz érteni? Illetve ha a NATI100%PUREIDEA mostani kollekcióidat nézzük, abban mi a fő trend, irányvonal, amit követsz?


Sok mindent látunk, a divat világában nagy a zaj. Nem is lehet mindent észrevenni, pont azért mert túl sok az információ. Mindig saját belső hangomat követtem, sok ötlet van így is, ami még megvalósításra vár!


Őszinte leszek, öltözködésben nem vagyok egy nagyon “színes” egyéniség. A vitorlás fotózáson látott multikolor ruha mégis teljesen magával ragadott, bármelyik nyári napon el tudnám képzelni magamon. Mi ennek a ruhának a titka?


Örülök, ha úgy érzed titka van a ruhának. Az tény, hogy egy minőségi, absztrakt módon színes viszkózról van szó, ami igényes szalonmunkával lett összerakva. Ám a lényeg, hogy a ruhát látva, viselve kialakuljon egy érzelmi többlet. Ez az, amikor a "kedvenc" ruháddá válhat egy ilyen darab, itt fontos, hogy a felhasználó ne egy eldobható használati cikként tekintsen a ruhára, hanem hosszú ideig társa legyen. Egyre inkább hiszek abban, hogy a slow fashion erősödik a fast fashionnel szemben. Szerencsére itthon is látjuk a fejlődést.


NATI100%PUREIDEA - Photo by: Banhalmi Norbert - NFT Artist
NATI100%PUREIDEA & VezérSail

És ha már balatoni hajókázás - szoktál azon gondolkodni, hogy milyen “utóélete” van a ruháidnak, miután kikerülnek a varrógép alól, illetve a budapesti boltodból? Kik viselik, merre járnak?


Nem, ez már nem érdekel, habár persze jó érzés viselve látni a ruhákat vagy sztorikat hallgatni a vásárlóinktól, hogy milyen bókokat kapnak egy-egy jól összerakott szettet viselve.


Lassan vége a nyárnak. Mik a terveid még az idei évre a Nati100%PUREIDEA márkával? Illetve hol láthatunk vagy hallhatunk még rólad idén?


Szokás szerint az őszi kollekció készül. A tervezés és előkészületek mellett a mindennapjaimat még az tölti ki, hogy szerdánként mindig személyesen fogadom azokat, akik betérnek a Prizma Designer Storeba. Illetve készülünk még egy nagy meglepetésre, belépünk egy másik "verzumba" de erről többet most nem árulhatok el.


NATI100%PUREIDEA - Photo by: Banhalmi Norbert - NFT Artist
NATI100%PUREIDEA & VezérSail


Köszönet a beszámolóért: Varga Zsuzsa -nak

 

• A CV / portréfotózásról, itt olvashat bővebben

• A portfólió / társkereső fotózás szolgáltatásról, itt olvashat bővebben

• A fehérneműs -, és művészi aktfotós szolgáltatásról, itt olvashat bővebben

299 megtekintés

Fotós szolgáltatásaim

Bánhalmi Norbert - fotóművész / profi fotós

Látni és
Láttatni a
Láthatatlant

bottom of page