top of page

Egy fotó, és a történet ami mögötte van

A fotós, aki miattam "kivett egy munkanapot"!

• Beszámoló cikk •

Azért mentem fotóshoz, hogy profi képeket készítsünk a weboldalamra és az online világba, majd végül egy olyan üzenettel tértem haza, amit azóta az irodám falára is kiraktam.


Sajnos, a legtöbb vállalkozó elhanyagolja, de az online megjelenéshez a rólad készült képek minősége nagyon nagy mértékben hozzájárul. Ez volt az oka, amiért én is felcsaptam a Googlet és véletlenszerűen rákerestem fotósokra a közelemben. Találtam is néhányat, a szokásos séma mentén felépített weboldalakkal: csomagok, árak, kedvenc fotók referenciaként.


Volt azonban közöttük egy, aki mindezek mellett olyan írásokat is közzétett, amikben magamra ismertem, mint NŐ.


Bár a fotós férfi volt, mégis azt éreztem, hogy jobban érti a női lélek rejtelmeit és vágyait, mint a legtöbb nő. ÉS a pláne, hogy ezt a képein is láttam. Természetesen fel is hívtam.


Elég sokat beszélt magáról, és kérdezett rólam, próbálta elérni, hogy megismerjem és bízzak benne, valamint felmérni, hogy mire lesz szükségem.


A mondandója közepén azonban elhangzott 3 szó, amit azóta az irodám falára is felírtam, annyira mélyen hatott rám a jelentése.


Ez a három szó felidézte bennem, hogy a legtöbb vállalkozónő, akikkel eddig dolgoztam (és régebben én is közéjük tartoztam) igazából alkalmazottként létezik a vállalkozásában. Nincs meg a szabadsága, hogy bármikor elintézzen valamit, amit szeretne, vagy csak lepihenjen, ha úgy tartja kedve.


Igazából az ügyfelei az aktuális főnökei! Ha gyorsan kell valami, már neki is kezd. Azt csinálja, amit kérnek tőle, akkor is, ha nem ért vele egyet. Rohan, hogy minden meglegyen minél hamarabb, hogy az ügyfél elégedett legyen.


Ezzel szemben mit láttam a “fotósunknál”?


Azt mondta, hogy csak kedden és csütörtökön dolgozik, mert úgy döntött, hogy heti 5 napot a kislányával szeretne tölteni (aki a beszélgetésünkkor volt 8 hónapos). Azt mondta, hogy ha mégis néha más napon van szükség rá, akkor - és most figyelj:


! "KIVESZ EGY MUNKANAPOT" !


Gondolj bele, mit is jelent ez pontosan: azt, hogy máshol van számára a prioritás, mint a legtöbb vállalkozónak. Ő nem a munkájából csíp le időt, hogy jusson a magánéletére, hanem a magánéletéből vesz el, ha nagyon sok a munka. Az első helyen így valóban a magánélete van.


Soha korábban nem hallottam még ezt a kifejezést, hogy valaki munkanapot vegyen ki és ne szabadnapot. Pedig egy vállalkozás éppen ezt kellene, hogy biztosítsa, ezt kellene, hogy jelentse.


Döbbenetes volt megértenem a kifejezés súlyát.


Kérlek, most egy picit maradj csendben, és próbálj meg elgondolkodni rajta, hogy TE valójában milyen szerepet töltesz be a vállalkozásodban jelenleg?


Külön megköszönöm, ha meg is írod kommentben, de ha csak elgondolkodsz pár percre, már megérte megírnom ezt.


Ha most kezded érezni, hogy valami talán nem teljesen van rendben, akkor a következő néhány gondolat segíthet elindulni a változtatás útján:


1. Az első és legfontosabb gondolat, hogy nézd meg magadban, mennyire van eleged a jelenlegi helyzetedből. Ugyanis az a szomorú igazság, hogy ha csak kicsit kényelmetlen a helyzeted, ha csak úgy vagy vele, hogy "jó lenne, ha másképp lenne", akkor nincs meg benned a változtatáshoz szükséges energia. Ha bele is kezdesz, hogy valamit másképp csinálj, vissza fog rántani a hétköznapok megszokása.


Ha komolyan gondolod, hogy változtatni akarsz a helyzeteden, ahhoz az a mélyről jövő, szinte már dühös erő kell, ami azt mondatja ki veled, hogy "ELÉG VOLT! ITT ÉS MOST ENNEK VÉGE! Engem ne rángassanak tovább az ügyfelek, ne mondja meg senki, hogy mit, mikor és hogyan tegyek, én vagyok a magam ura!"


Ha ez az energia nem tombol benned, akkor a következő ügyfélhívás már ki is fog billenteni, és csak dühös leszel magadra, amiért ismét kudarcot vallottál. Erre pedig nincs szükséged.

Ha viszont eljutottál idáig, akkor lépj tovább a következő gondolatra.


2. A második teendő, hogy kezdj el tervezni. A munkaidődet ugyanúgy, mint a szabadidődet.


Alapszabály, hogy a szabadidőt nem írhatja felül a munkaidő.

Másik alapszabály, hogy az ügyfél kérései nem írhatják felül az előre meghatározott terveid. Az új kérések - akármilyen sürgősek - mindig a sor végére kerülnek, ha a világ összezuhan, akkor is. (meglátod, hogy nem fog )

Oké, ha ténylegesen élet-halál kérdése, akkor előrevehetsz új dolgokat, de ha csak nem szívsebész vagy, akkor ennek a valóságban elég kicsi az esélye.


3. A harmadik pont pedig, hogy az online világban (weboldaladon, közösségi felületeken, bárhol, ahol megjelensz) a megjelenésed és kommunikációd egyértelműen és következetesen egy olyan határozott nő képét mutassa, akit érdemes követni, mert jó irányba fog vezetni.


! És ez nagyon fontos: vezetni fog. Nem pedig arra vár, hogy valaki irányítsa !


Hiszen épp ezzel akarsz leszámolni, hogy az ügyfeleid rángassanak kötélen. A vezető te vagy. Te vagy az, aki segítesz nekik a tudásoddal.

Vagyis NEKIK VAN SZÜKSÉGÜK RÁD! És nem fordítva!


Félre ne érts, semmi szükség arra, hogy azt érezzék, felettük állsz, és lefelé nézel rájuk a magas lóról. Az alázat, a kedvesség és a megértés nagyon fontos és szükséges tulajdonság. De nemet mondani és irányítani mosolyogva és kedvesen is lehet. A határozottság, ha kedvesen vagy az, nem rendelkezik negatív üzenettel.


Tudom, hogy ez nem mindig könnyű, azonban, ha tisztán látod a célod, és megérted az értékeid, ezek a gondolatok remek eszközök arra, hogy elkezdj változtatni.

Ha úgy érzed, egy segítő kéz jól jönne ezen az úton, kérlek, bátran keress meg!



írta és modellt állt: Czene Orsolya - https://czeneorsolya.hu


 

• A CV / portréfotózásról, itt olvashat bővebben

• A portfólió / társkereső fotózás szolgáltatásról, itt olvashat bővebben

• A fehérneműs -, és művészi aktfotós szolgáltatásról, itt olvashat bővebben

67 megtekintés

Fotós szolgáltatásaim

Bánhalmi Norbert - fotóművész / profi fotós

Látni és
Láttatni a
Láthatatlant

bottom of page