top of page

Egy fotó, és a történet ami mögötte van

RGB Glamour és Művészi akt fotózás az új trend

• Fotós szakmai cikk •


// Persze ez a stílus csak nagyon szűk körnek tetszik, de a különlegessége, hogy kortól, nemtől, testalkattól függetlenül, bárkiről lehet ezzel a technikával izgalmas, sejtelmes és sexy sorozatot készíteni. //


Folyamatosan kutatom az újdonságokat a világítás tekintetében a piacon. Nagyon fontosnak tartom a hordozhatóságot és multifunkcionalitást. Így esett anno a választásom a Lume Cube lámpáira. Még egy New York -i munkám során láttam élesben egy drónra szerelve és már akkor eldöntöttem, hogy egyszer beszerzek belőle kettőt. Itthon elsőként a Tripont kínálatában találkoztam vele, s mondhatni teljesen véletlenül nem a drónon próbáltam ki először őket hanem egy fitnesz fotózáson.


Azóta hű társaim és eszem ágában sem volt másfelé kacsintani, de amióta megjelentek az RGB lámpák, erős késztetést érzek arra, hogy ilyen képeket is készítsek. A hordozhatóság talán a legfontosabb szempont ez jellemzője a teljes felszerelésemnek. A Nanlite Pavotube II 6C az első olyan eszköz amit érdemesnek tartottam a megvásárlásra. Itt is 2db -ra van szükség, a tökéletes hatás eléréséhez, illetve a Lume Cube lámpákkal pedig még pluszba megtudom fűszerezni a képet. Mind ez kevesebb helyet foglal mint egy fényképezőgép állvány. Naná, hogy azt éreztem nekem ez kell! Amit még fontosnak tartottam egy – egy állvány mentes mini gömbfej beszerzése, hogy olyan szögbe állíthassam, ami a legmegfelelőbb. Illetve 2db vaku állvány

tette számomra tökéletes kreatív világító eszközzé a lámpákat.


Egyből elkezdtem próbálgatni, először csak stúdióban. Amit érdekesnek találtam, hogy lényegében bármilyen színt ki tudok keverni a lámpával, és a szín erősségét illetve a fény erősségét is könnyedén tudom állítani. Így tudtam például pasztel színeket elővarázsolni.

Az egyetlen titok, hogy nagy fényerejű objektívre van szükség és alul kell exponálni a képet. A kedvenc gépvázam, egy Olympus E-M1 mark III

is a pehelysúly bajnoka, a teszthez két f:1.2 -es objektívet használtam, M. Zuiko 45mm PRO és 17mm PRO. Amik 35mm -re számolva, 90mm és 35mm jelentenek.


RGB portfólió fotózás

A teszt fotózáson felbuzdúlva, kíváncsi lettem arra, hogy az átlag embereket is érdekelheti -e, egy ilyen típusú fotósorozat. Ehhez egy olyan modellt kerestem meg, aki már rengeteg fotózáson vett részt még nálam is, és neki már nagyon nehéz újat mutatni, mint ahogy ebből a cikkből is olvasható. Csak egy esti utcai teszt fotózásra kértem fel, aztán át is adnám most a szót neki, hogy milyen hatással voltak rá a képek.


„Már több cikket is írtam, és készült már rólam színes lámpás félakt sorozat is, de ez most valahogy más. Úgy érzem, nehéz lesz megtalálnom a megfelelő szavakat.


Kezdjük az elején.


Munka után a Móricz Zsigmond környékére igyekeztem. Én érkeztem elsőként a megbeszélt helyre. A városra már teljes sötétség ült és a haza fele siető emberek közül egyszercsak felbukkant Norbi, nyakában a fényképezőgéppel, kezében egy állvánnyal. Ismerjük egymást, több közös munka is van már mögöttünk, ennek ellenére kíváncsian vártam ezt a találkozót. Norbi említette, hogy egy teljesen új, színes fénytechnikával érkezik majd, amit én el sem tudtam képzelni, hogy fog érvényesülni az utcán.

Norbi a már megszokott rutinjával pillanatok alatt elkészült és bele is fogtunk a munkába. Néhány kattintás és pozícióváltás után jelzett, pihenő, nézzük meg az eddig készült képeket.


RGB portfólió fotózás

RGB portfólió fotózás

RGB portfólió fotózás

Nah! Akkor lepődtem csak meg igazán. A fény... a színek... hát az a két kis lámpatest ilyet tud?!

A mögöttem álló épület üvegfalán visszatükröződtek a színes fények. A képek egyedivé váltak tőle. Annyira tetszett a végeredmény, hogy teljesen izgalomba hozott. Bár már több fotózáson is túl vagyok és nem vágytam újabb műtermi képekre, de látnom kellett, mit lehet még vele alkotni. Szerencsémre a stúdió üres volt, így Norbi rám tudott szánni egy kis időt.


A már jól megszokott helyemre ültem a kanapén, onnan figyeltem, ahogy Norbi előkészül.


Hát... Kedves Olvasó! Biztosan hallottál már a fényterápiáról. Én magam is szeretem alkalmazni otthon, hangulatomtól függően és ebben az esetben is, a már ismert atmoszférájú stúdió más-más színekben, különböző hatást keltett.

A kanapén ülve készült az első pár kép. Lekerült rólam a pulóver. Figyeltem miként vált szint a környezetem. Lassan a nadrágomtól is megváltam. A fehér, csipkés fehérneműm hol zöld, hol kék, hol piros, hol pedig egyszerre több színben is játszott. A fény egyenletesen simult végig a bőrömön. A tőlem egészen távol álló rózsaszín is kíváncsivá tett, hogyan mutat majd rajtam, illetve a képeken.


RGB portfólió fotózás

RGB portfólió fotózás

RGB portfólió fotózás

A fotók elkészültével leültünk, hogy közösen nézhessük át, mit is alkottunk. Elölről kezdve ismét előttem voltak az utcai képek, majd a kanapén ücsörgössel idézhettem fel a fényjátékot, miközben eszembe jutott egy korábbi, éppen azon a kanapén készült képem... egészen más a kettő. Ezen a ponton izgultam csak igazán... vajon milyen lesz a többi?!


És igen... itt a cikk írásában is elakadtam. Mi a megfelelő szó.... voltál már úgy Kedves Olvasó, hogy olyan hatás ért, amit még önmagadnak sem tudnál megfogalmazni, nem hogy másnak?! Épp így ültem Norbi mellett is.

-Melyik tetszik jobban? Ez vagy ez? - kérdezte, ahogy oda-vissza lapozgatott a képek között, de válaszolni sem tudtam.


RGB portfólió fotózás

RGB portfólió fotózás

RGB portfólió fotózás

A rideg kék, az üde zöld, a vidám sárga, az érzelmes piros, mind harmóniába került a testtel és szinte mesélt. Mindegyiknek más mondanivalója lett és így elkülönböztek egymástól a képek.


RGB portfólió fotózás

RGB portfólió fotózás

RGB portfólió fotózás

Norbi ismét lenyűgözött. Imádom ahogy újra és újra képes megújulni és olyat alkotni, ami nem csak a szemnek esik jól, hanem a lélekre is nagy hatással van.”


RGB portfólió fotózás

RGB portfólió fotózás

Miután a reakcióját már a helyszínen láttam és elolvastam a sorait, akkor jött az érzés, hogy ezt bizony meg kell osztanom a kollégákkal, mert egy olyan eszköz, ami a kreatív fotósok nélkülözhetetlen alkotó társává tud válni bármilyen témában. Ezért is találtam ki, hogy külön létrehozok egy RGB glamour és művészi akt fotós csomagot azoknak, akiknek esetleg ilyen típusú képekre van igényük.


Varga - Szömös Anita



 

• A CV / portréfotózásról, itt olvashat bővebben

• A portfólió / társkereső fotózás szolgáltatásról, itt olvashat bővebben

• A fehérneműs -, és művészi aktfotós szolgáltatásról, itt olvashat bővebben



Fotós szolgáltatásaim

Bánhalmi Norbert - fotóművész / profi fotós

Látni és
Láttatni a
Láthatatlant

bottom of page